Stockholms storbrand!

Brand 

Som Morgondagens Nyheter tidigare meddelat brann stora delar av Stockholms innerstad ner tisdagen den 2 oktober i en brand som startade vid  4-tiden på morgonen.

Enligt vad Morgondagens Nyheter erfar har över tvåtusen människor omkommit i den största branden hittills i Sveriges historia, men siffran kommer troligen att öka under dagens lopp. Många svårt skadade har körts till sjukhus runt om i andra närliggande kommuner. Karolinska sjukhuset är just nu helt övertänt. Vad som skett med sjukhusets patienter är ännu oklart.

Stadens nye tornväktare P-G Nilsson säger sig inte minnas något av vad som hänt under natten och morgontimmarna. Polisen har tagit blodprover som skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

Nilsson nekar dock till att han skulle ha varit alkohol- eller narkotikapåverkad.

Docent Claes Pegewall påpekar att en ensam människa inte kan ha hand om brandförsvaret för en hel stad och att han dessutom hade dessa invändningar redan när P-G Nilsson i september ensam skulle tillträda sin tjänst.

Stockholms borgarråd Ulla Hamilton (m) är ansvarig för det nerbantade brandförsvaret.

Morgondagens Nyheter har förgäves sökt Ulla Hamilton. Hon har suttit i möte hela dagen med regeringens krisberedningsgrupp och inte varit tillgänglig för en kommentar.

I våras uttalade sig Hamilton i Svenska Dagbladet angående det nerbantade brandförsvaret.

Hon ansåg då att det inte förelåg någon fara med nerbantningen.

”Stadens alla verksamheter, liksom företag och enskilda måste börja arbeta med att förebygga olyckor.”

Det förebyggande arbetet bestod bland annat i broschyren ”Om det brinner” samt reflex och diplom till alla som deltagit i antibranddagarna runt om i stadens skolor den första helgen i september.

Hamilton har tidigare förnekat att bakgrunden skulle vara försämrade finanser, sedan fastighetsskatten och förmögenhetsskatten slopades.

”Det är dags att medborgarna tar ett eget ansvar och inte alltid litar på att brandförsvaret finns på plats när det brinner” sa Hamilton när oppositionen kritiserade förslaget.

Tornväktare P-G Nilsson är tagen ur tjänst under tiden utredningen pågår. Facket försvarade igår Nilsson och menade att uppgiften att vakta hela Stockholms innerstad har varit övermäktig för en enda person. Under 17- och 1800-talet kunde staden ha upp till 10 tornväktare posterade i kyrktornen. Dessa tornväktare samarbetade i sin tur med de som gick brandvakt i gränderna.

Vid den aktuella tidpunkten arbetade Nilsson helt ensam och inga brandvakter patrullerade gatorna.

Upprörande! är tornväktarnas fackförbunds ordförande Anna Svenssons kommentar till Morgondagens Nyheter angående Nilssons arbetsförhållanden.

P-G Nilsson är inte den förste tornväktare som försummat sitt arbete.

Etnolog Jöran Månson berättar bland annat om en tornväktare som i Lidköping hade uppträtt onykter och ropat ut fel klockslag under nattens timmar. Han dömdes att betala fem riksdaler samt tilldelades en skarp varning. Jöran Månson tror dock att skadeståndet för den brand som i dagarna brandhärjade Stockholm kommer att landa på ett betydligt högre belopp.

Tidigare artikel om Ulla Hamiltons besparingar

Annonser

3 kommentarer

  1. Något mer utförligt och kanske till och med mer intressant än min populärvetenskapliga och banala koppling till Sim City 2000…

  2. Barlon Randolph:
    Tack – fast jag tycker din också var bra.
    Och alla goda krafter kan kanske påverka i rätt riktning

  3. […] Jag skrev en dystopi om det för några veckor sedan: Stockholms storbrand. […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s