Jackie Arklöv, polismord och polisbrutalitet

Jackie ArklövJackie ArklövJackieJackie Arklöv

Foto: Västerbottens Folkblad 

När jag först läste i DN att Jackie Arklöv skulle ställa ut sina målerier blev jag lite fundersam. Kan han verkligen måla? Eller har man gjort en grej av att han är en känd brottsling – en polismördare och krigsförbrytare – och bara ställt ut verk som egentligen inte har någon konstnärlig kvalité?

Så lyssnade jag på P1:s P1-morgon om utställningen. I programtexten står att kommunalrådet Gunnar Åström i Storuman –  funnit detta upprörande – men sedan – om man lyssnar på programmet får man ett annat intryck. Jag blir rörd av den omtanke som många i byn Ankarsund ägnar åt pojken som vuxit upp där.

Jackie Arklöv är uppväxt i Ankarsund – och det låter som om man gärna vill ge honom en chans att visa att han kan något mer – att han inte bara är krigsförbrytaren och polismördaren Arklöv.

Jag tror att det kan vara svårt att skaffa sig en ny identitet – en annan roll i samhället om man en gång blivit känd som förbrytare.

Christer Pettersson förblev Palme-mördaren för hela svenska folket i hela sitt återstående liv – trots att han aldrig dömts för mordet. Christer Pettersson försökte leva på ryktet som Palmemördaren, gav i oktober 2001 en exklusiv intervju till sin gode vän Gert Fylking där han erkänner att han mördat Olof Palme – men att det inte spelar någon roll nu – eftersom han inte längre kan dömas. Jag är inte säker på att det var han. Men hans rykte hade bleknat – och han behövde väl pengar.

Clark Olofsson har ägnat större delen av sitt liv åt att sitta i fängelse. Han är en av våra mest kända fångar. Vem blir han när han kommer ut? Om han inte lyckas göra en smart kupp, ett rån, smuggla knark eller på annat sätt vinna respekt i kriminella kretsar så räknas han som en gammal föredetting, en looser.

Den finska killen Juha Valjakkala – vem skulle han vara om han kom ut ur fängelset och inte begick brott? Och vem skulle lita på honom?

Gemensamt för de båda senare är att de bytt namn – men inte lyckas bryta kopplingen till sitt kriminella förflutna. Inte heller den kände brottslingen Lars Inge Svartenbrandt – som också bytt namn – har klarat detta.

Kanske kan Jackie Arklöv få en chans att leva ett bättre liv om han lyckas som konstnär?

Per Gudmundsson på SvD håller inte med:

” För det första har vi i Sverige en fullkomligt snedvriden syn på brottslingen som offer för olyckliga omständigheter: åsikten att innerst inne i varje krigsförbrytare bor det ett missförstått barn. Men jag är ledsen att säga det: kriminalvården fungerar inte. Att Jackie Arklöv som terapi får måla krig istället för att utöva det låter i själva verket som en parodi på psykologernas galnaste period.För det andra har vi (efter postmodernismen, kanske?) förlorat insikten att konst faktiskt betyder något, och att Jackie Arklövs ”tavlor inspirerade av medeltida krig och soldatliv” är en reflektion av det tankegods Arklöv tidigare manifesterat i nazism och krigsförbrytelser. Varför detta tankegods ska finna uttryck i Folkets Hus är ett mysterium.”

Kanske har han rätt.

Arklöv 2003

Bilden från Aftonbladet – som i bildtexten skriver att Arklöv inspirerats av medeltida krig i Storuman. Klädstilen på denna målning ser snarare ut att ha hämtat sin inspiration från en 1600-talsbatalj, dvs barocken. Möjligen har Aftonbladet inte fått tillgång till målerierna med medeltida motiv – och har använt denna i brist på annat.

I intervjun med Hans Edlund – ordförande i Ankarsunds intresseförening – kommer det fram att Jackie Arklöv bott som granne till Hans Edlund – Edlund berättar att Arklöv var busig som barn är mest – men han ville inte lämna ut honom helt i radio – vilket också var omtänksamt.

Frågan är om Arklöv utsattes för rasism som barn. Han adopterades från Liberia och kom som treåring till Sverige. Vad hade han varit med om innan dess? Hur många färgade barn fanns det i byn Ankarsund?

I P1:s Studio 1 torsdagen den 28 juni pratade man om hur det är att växa upp som färgad i Sverige. Många berättade i programmet att de kunde stoppas av polisen därför att de ”såg kriminella ut” – dvs var färgade.

Några timmar tidigare hade min son och hans kompis Daniel råkat ut för exakt det som en av föräldrarna i radioprogrammet vittnar om. De stoppades av polisen för att de cyklat utan cykellyse – vilket var rätt – men sedan börjar den ena polisen skrika åt Daniel och fråga honom om han pratade svenska. Polisen var oerhört aggressiv och min son blev chockad. Daniel är född i Sverige av en etniskt svensk mamma – men hans pappa är från Uganda – därför har Daniel brunt skinn och svart krulligt hår. Daniel pratar klingande skånska. Varför behandlade inte polisen min son lika illa? Han är inte helsvensk han heller. Har en morfar från Danmark och en farfar från Spanien – men det syns inte. Därför får min son en bättre behandling än hans kompis.

Men jag vill ändå tro att den svenska polisen är långt bättre än polisen i många andra länder – där man knappt blir förvånad när polisen beter sig illa. Få poliser avskedas på grund av tjänstefel i flera andra länder. Sverige har ett ganska bra fungerande rättsystem. Men det finns inget bra som inte kan bli bättre.

Jag såg några filmer på YouTube som handlade om polisens brutala behandling av några barn som åkte skateboard. Filmerna har upprört många tittare världen över, några har svarat med protestfilmer på YouTube – andra har ringt till polisen i delstaten och begärt att denna polis ska avskedas.

Del ett av skateboardfilmen.

Del två av samma film. Gå sedan in på YouTube och läs några av kommentarerna – det är en intressant läsning.

En av de inskickade filmerna där händelsen kommenterats.

Den svenska polisens förhållandevis milda behandling är långt mer effektiv än den amerikanska polisens brutalitet. Våld föder våld. Sverige är inte ett lika brutalt land.

Polismord är så ovanligt i Sverige att vi minns dem långt efter att de begåtts. Många svenskar hyllar den svenska polisen – och vi respekterar dem. Och vi är glada att de finns. Få svenska barn är rädda för poliser och har i de flesta fall ingen anledning att vara rädda för dem.

Så är det inte i USA.

Annonser

5 kommentarer

 1. Alltså..jag tror att om du en gång blivit känd som mördare i Sverige kommer antagligen ditt rykte vara smustsfläckat endå in i graven. Jag tror inte att Jackie Arklöv kommer att lyckas. Dels för att han är en mördare, dels för att han är/var nazist. Han uppfyller alla kriterier till varför man inte skulle köpa något av honom. Tyvärr.

  Det är självklart tråkigt att det är såhär. Detta är dock bara mina tankar och funderingar. Jag önskar att det inte vore så. Att alla kunde få en ny chans. Det du säger om Svartenbrandt vet jag inte. Förvisso har han fallit tillbaka ner i kriminaliteten igen när han blivit frikänd. Men det är så jävla synd om honom. Han blev uppväxt med alkoholism samt våld. Rymde som 12åringar och har levt det livet. Lite va hård, lev hårt.
  Lars-inge Svartenbrandt är sjukligt smart. På hans tid när man hade 3,4, och 5:or gick han ut med ett snittbetyg på 7.5. Han kunde nå över ”det bästa” pga att han jobbade.

  Hur gammal är du? Tjej eller kille?
  Något som jag tror skulle passa dig om du inte redan upptäckt det är: http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/index.asp?ProgramID=2519
  Där har du en nästan rvå timmar lång intervju med Svartenbrandt, idag Lars Ferm.

  Svara gärna.

 2. kommersiell.blogg:
  Tack för länken – ska lyssna på programmet när jag kommer hem igen – är på minisemester i Stockholm just nu.
  Kanske har du rätt angående Arklöv – önskar bara att du hade fel. Jag vill så gärna tro gott om människorna…

 3. Hemma nu – kollade länken – men tror du länkat fel – intervjun finns på http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/artikel.asp?ProgramID=2519&Artikel=1102649
  Nu ska jag lyssna…
  Återkommer.

 4. Hans Edlund bodde inte i Ankarsund på den tiden Jackie bodde där. När Hans flyttade dit var Jackie redan utflugen och var i Storuman största delen av sin tid. Hans är den enda från byn som är mediakåt nog att ställa upp. Han är som inte kompetent till att uttala sig om vad han blev kallad och inte under sina yngsta år i byn.

 5. Syskonbarn:

  Och jag är ännu mindre kompetent att uttala mig i frågan…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s