Censur eller hänsyn?

El Jueves 

Så här får man inte teckna det spanska kronprinsparet. På Photobucket hade man uppenbarligen åsikter om det också – teckningen finns här.

Att skända det spanska kungahuset var uppenbarligen inte okej – alla lösnummer ska tas i beslag – och tidningens hemsida är i skrivande stund nerstängd.

Felipe säger till Letizia:

”Tänk om du blir med barn! Det här är det närmaste ett jobb jag kommit i hela mitt liv”.

Detta med anledning av att den spanska regeringen lovat att varje nytt barn som produceras i Spanien kommer att ge en bonus på 2500 € till föräldrarna.

Den spanska tidningen El Jueves tecknare eller möjligen chefredaktör riskerar upp till två års fängelse för att ha förolämpat kungafamiljen.

Man fick inte teckna kronprins Felipe kopulerande med sin hustru Letizia.

Undrar om man skulle få teckna Muhammed kopulerande med någon av sina hustrur? De så kallade Muhammedteckningarna publicerades utan att myndigheterna ingrep i Spanien.

Jag tycker inte att teckningen på kronprinsparet är särskilt rolig. Men det beror kanske på att jag inte förstår spansk humor…

För övrigt är Concepcion (befruktning) ett vanligt kvinnonamn i Spanien. Det syftar på den befruktning som den unga jungfru Maria utsattes för när hon fick besök av ängeln Gabriel.

Att som from katolik kalla sin lilla nyfödda dotter Concepcion tycker jag är humor (eller kanske smaklöst…).

Den (finlands-) svenske konstnären Karl August Ehrensvärd tecknade en nidbild på sin kung – Gustav III – där han påstår att stallmästare Munck skulle varit den som gjort drottningen – Sofia Magdalena gravid med kronprins Gustav (IV). Munck är alltså den som står bakom kungen. Gustav III:s könsorgan är enligt teckningen alldeles för litet och slappt för att kunna producera någon tronarvinge.

Ehrensvärds teckning

Ehrensvärd straffades märkligt nog inte för sin teckning. Möjligen tecknades den anonymt – men att man i efterhand räknat ut att den måste ha varit av Ehrensvärds hand, då han inte var särskilt förtjust i Gustav III.

Gustav III:s äktenskap med Sofia Magdalena var mycket olyckligt – dessutom hatade Gustav III:s mor sin svärdotter och drottningmodern hjälpte till att sprida myten om att Munck skulle vara far till kronprinsen. Följden blev att hon inte fick träffa sitt barnbarn när han var nyfödd och Sofia Magdalena talade aldrig mer med sin svärmor.

Det spanska kronprinsparets äktenskap verkar vara mycket lyckligare.

Jambo parar sig

Foto: Mikael Westerberg

För övrigt har ett foto på den kungliga hunden (en gul labrador) Jambos parningsakt med en hund av folket publicerats i Aftonbladet – kommer tidningen att stämmas för detta? Nej säger man från kungahuset – de är ju hundar.

Men frågan är om inte ”folkhunden” är en hanne – så några kungliga hundbastarder tror jag inte vi får se.

 

El Jueves hemsida

Pagina 12 med teckningen och kommentarer på spanska

Wikipedia om El Jueves på spanska

Wikipedia om El Jueves på engelska

SvD om spanska kronprinsparet.

Expressen om spanska kronprinsparet.

Aftonbladet om spanska kronprinsparet.

SvD: Jyllandsposten refuserade karikatyrer av Jesu uppståndelse – tre år innan publiceringen av Muhammedteckningarna – eftersom teckningarna på Jesus kunde anses stötande för tidningens kristna läsare.

SvD: Rondellhunden plockas bort.

Mitt tidigare inlägg i yttrandefrihetsfrågan

Annonser

6 kommentarer

 1. Till
  Henrik Alexandersson http://henrikalexandersson.blogspot.com/2007/07/spansk-censur.html
  (om du läser detta – det går ju inte att kommentera på din sida om man inte har ett bloggerkonto)

  Sant – jag har faktiskt inte nämnt hur upprörande det är att en person kan riskera fängelse för en så pass harmlös teckning.

  Glömde det.

  Men instämmer med dig – det är verkligen upprörande.
  Har hört om andra märkliga rättsfall från Spanien. Bland annat om en journalist, Taysir Alluni på Al Jazira, som lyckats få en intervju med Osama bin Laden – men intervjun sändes inte – eftersom bin Laden krävde att den skulle sändas oklippt.
  För intervjun, och för att han hade pengar med till informanter som hjälper honom att hitta guider, tolkar och annat (vanlig medhjälpare åt journalister utomlands) – sånt som knappast kan vara brottsliga handlingar, fick Taysir Alluni ett sjuårigt fängelsestraff.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tayssir_Alouni
  http://english.aljazeera.net/English/archive/archive?ArchiveId=15356
  http://abcnews.go.com/WNT/story?id=129407&page=1
  http://www.achr.nu/achr.en.htm

 2. […] Censur eller hänsyn? [image]  Så här får man inte teckna det spanska kronprinsparet. Att skända det spanska kungahuset var […] […]

 3. Men har du inget sinne alls för proportioner? I fallet med kungahuset så är det ärekränkning och ett förlöjligande av levande personer, så är inte fallet med teckningar av den döde profeten.

  Jag gör en klarare jämförelse.
  I ecce homo utställningen så var meningen att kritisera de delar av bibeln som förbjuder homosexualitet (egentligen fördöms homosexualitet mellan heterosexuella som använder det som en förbjuden fetisch, men men…). Om Istället bilderna hade föreställd den nu levande Ulf Ekman så hade det handlat om ärekränkning av en nu levande person vilket blir en helt annan sak. Muhammedhunden är inte ens kränkande mot islam. Jyllandpostens bilder var en kritik mot islams tystnad när det gäller terrorism bland annat. Muslimernas udda idéer om att muhammed inte får avbildas får de sköta själva anser jag.

 4. Hej och hå… det är tydligen inte tillåtet att göra skämtteckningar av makthavare (nu vet jag inte hur mycket makt spanska kronprinsen har då, men låt oss låtsas att han har det), men små obetydliga amerikanska popstjärnor (som Britney Spears) får förlöjligas hur som helst i slaskpressen, trots att det är uppenbart att de behöver hjälp.

  Var är proportionerna?

 5. […] Olyckligtvis innehöll sökordet ‘Ehrensvärd’ inte överhuvan mycket naket, men lite naket blev det ändå allt. Fast det hittade jag inte på Google, utan hos Kronbergskrattarochler. […]

 6. […] jag. Lika mycket som jag tycker att man ska kunna håna norska (eller svenska) flaggan, eller den spanska kungafamiljen. Men det betyder inte att jag på något sätt ogillar muslimer. Jag tycker inte om deras religon […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s