Give the Jew Girl Toys

Tyvärr har de plockat bort filmen från Jew Tube – men man kan se den här.

Sarah Silverman har så rätt – vad har Santa Claus med Jesus att göra?

Ingenting faktiskt. Santa Claus är en anglifiering av Sankt Nicholas – som levde i Mindre Asien – nuvarande Turkiet. En biskop som hörde en ung kvinnas klagan över att behöva gifta sig med en rik man hon inte älskade. Biskop Nicholas kastade då in en summa pengar inlindade i ett paket genom hennes fönster och försvann obemärkt.

Kvinnan slapp gifta sig med den rike mannen och S:t Nicholas blev därför det lyckliga äktenskapets skyddshelgon (fast på Wikipedia står det att det handlade om flickor som slapp prostituera sig – men att gifta sig med en rik man som man inte älskar är väl i och för sig en sorts prostitution). Enligt Wikipedia är S:t Nicholas bland annat de prostituerades skyddshelgon.

Står mer spännande där – om de asatroendes sägner om Odin och hans flygande häst Sleipner som skulle ha mat – och barnen ställde skor med morötter och sötsaker till hästen. Något som i USA blev flygande ren och julstrumpor.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tomtens röda dräkt återfinns i biskop Nicholas biskopskåpa. Den svenska tomten var gråklädd och liten och mager.

Coca Cola. Haddon Sundblom – en man av svensk-finskt ursprung tecknade den bild som på 1930-talet står som modell för dagens amerikanska (och svenska) tomte.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nuvarande rödklädda fetknopp lanserades av

Wikipedia skriver också om protestanternas kamp mot jultomten under 15- och 1600-talet. Tomten var antingen något hedniskt eller något katolskt – men bort skulle han – och det är ju rätt egentligen – om man nu är en sann protestant – varken Odin eller helgonet S:t Nicholas borde hedras och hyllas som protestantisk centralfigur på själva julafton – frälsarens dag! Och den som tror att Jesus firades med julskinka på födelsedagen är inte särskilt påläst. Han växte upp i ett judiskt hem – och de åt inte griskött hemma hos familjen Josef-Maria-Jesus och alla Jesus’ syskon.

Inte ens den 24 december.

Så ge leksaker till de judiska flickorna (och pojkarna och till alla muslimska och buddhiska och hinduiska och ateistiska barn – om nu alla kristna barn ska ha några…)

Läs också om hur Sankt – blev Santa – en form som egentligen är den feminina av ordet sankt/saint.

PS: Tack Martin för Sarah

Annonser

3 kommentarer

  1. Underbar video! Så rätt, så rätt! Känner inte till Ms Silverman, men kommer helt klart att lyssna in mig!

  2. Eva:
    Sarah Silverman är en fantastisk stand up artist – som vissa amerikaner har lite svårt för.
    Sök på hennes namn på YouTube.

  3. Jag har kollat in henne på Youtube, gjorde det direkt när jag lyssnat tio gånger på låten ovan. Hon är underbar, helt fantastisk känsla för timing. Men det där hon gör med Paris Hilton har jag svårt att smälta.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s