FOX & purity balls

 Jag tittar nästan aldrig på TV – fast jag vet att det går många bra program. Ser på video och DVD.

Några favoriter är Simpsons, American Dad och Family Guy.

Tidningen MAD antyder vissa likheter mellan familjen Griffin och familjen Simpson

De tre serierna påminner om varandra. En amerikansk familj. Pappan är en galning, mamman är familjens smörjmedel. Dottern är ganska smart, sonen är en nörd eller en looser i pappas fotspår. Det finns ett husdjur eller två.

Husdjuren i Simpsons är inte lika deltagande som i Family Guy och American Dad.

Pappan går till en bar och träffar sina looserkompisar. I Family Guy är grannen sexgalningen Quagmire. Han har våta drömmar om mamma Lois. En annan granne är pensionären Herbert som drömmer våta drömmar om den korkade sonen Chris.

I Simpson har de en skötsam religiös familj till grannar. Där läser pappan sagor för barnen och de får inte stryk.

Alla tre serierna är producerade av den ultrakonservativa TV-kanalen FOX. Och alla tre driver någon gång med kanalen. Många av avsnitten har censurerats – främst på grund av att de ansetts omoraliska. Våld censureras inte.

Simpsons: Homer, Marge, Lisa, Bart, Maggie, Snowball och Santas Little Helper

Homer Simpson arbetar på ett kärnkraftverk, Stan Smith (American Dad) arbetar på CIA och älskar Nixon och Georg Bush, Peter Griffin (Family Guy) brukar vara arbetslös.

American Dad: Roger, Francine, Stan, guldfisken Klaus, Hayley och Steve

Fruarna är oftast hemmafruar – men har ibland provat på att arbeta. Och det brukar gå ganska bra för dem.

Marge Simpson har tillhört ett kriminellt gäng.

I Simpsons är det dottern Lisa som är den smartaste – hon har ett IQ på mellan 156 och 159, är buddhist och spelar barytonsax. Lisa lyckades i ett avsnitt ta sig in på universitetet och följa föreläsningarna där – istället för den tråkiga grundskolan. Hon trivs inte i sin klass – trots att hon flyttats upp så många klasser att hon går över sin storebror Bart.

Babyn Maggie suger bara på sin napp.

De har en katt – Snowball och en hund – Santas Little Helper – men katten och hunden brukar inte ha några talroller.

Family Guy: Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris och Meg

I Family Guy är det yngste sonen Stewie som är den smartaste – han är ännu ett blöjbarn, hatar sin mamma – Lois – och umgås mest med hunden Brian. Brian är kär i mamman och lite alkoholiserad. Stewie talar med en utpräglad brittisk överklassengelska.

Dottern Meg är alla ganska taskiga mot. Hon har glasögon och oftast ingen pojkvän.

I American dad är det ingen som är överintelligent. Pappa Stan är korkad och paranoid, mamma Francine är förstående mot sina barn – som står långt från pappans ideologi.

Dottern Hayely är kommunist och miljövän, är ihop med en hippie – och röker hasch.

Sonen Steve är en nörd som helst umgås med sina killkompisar och pratar om science fiction.

De har en guldfisk – Klaus – som är kär i mamma Francine. Han bryter på tyska – egentligen är han en östtysk simmare – som CIA var tvungna att förvandla till guldfisk – annars hade han vunnit OS åt Östtyskland.

I huset bor även rymdvarelsen Roger som är kär i sonen Steves nördkompisar. Det är av yttersta vikt att ingen får reda på att Roger bor där.

Jag skrattar ofta högt när jag ser avsnitten.

When You Wish Upon a Weinstein

Ett Family Guy-avsnitt handlar om pappan – Peter (katolik med irländskt ursprung – bland annat) – som är så fruktansvärt korkad att han tar alla pengar som skulle gått till oförutsedda utgifter – och köper en vulkanförsäkring. Han inser sitt misstag när hans normalbegåvade (protestantiske) hustru skäller ut honom. På krogen träffar han sina kompisar – de har tjänat på smart skatteplanering – deras privatekonomiska rådgivare har hjälpt dem till det. Och rådgivarna är judar.

Peter inser att han behöver en jude. Hans önskan går i uppfyllelse då en jude ringer på dörren – och juden fixar tillbaks vulkanpengarna.

Peter har förstått att han själv är oerhört korkad – men att han tillhör en förlorad generation – sonen Chris däremot – som är ännu dummare – honom kanske det finns hopp om. Om Chris blir jude så kanske han har en chans att inte göra samma tabbar som pappa.

Woody Allen har en liten roll i filmen – när Peter ska förklara att judarna står bakom allt smart som någonsin hänt i USA:s historia.

När jag letade efter information om filmen såg jag att den är föremål för en stämning. Sången som Peter Griffin sjunger ”When You Wish upon a Weinstein” är alldeles för lik ”When You Wish Upon a Star”. Desstuom anses avsnittet naturligtvis vara antisemitiskt. Fast jag tycker att det är antikatolskt/anti-irländskt. Peter säger att judar är smarta och irländare är korkade och dricker öl. Jag tror man kan se avsnittet på deras hemsida. Det är nummer två från vänster – där man ser en transformer – den är också judisk.

Så här står det på Wikipedia om stämningen: On 3 October 2007, the Bourne Company publishing house, sole owner of the song ”When You Wish Upon a Star”, filed a lawsuit against several Fox divisions, Cartoon Network, Fuzzy Door Productions, Family Guy producer Seth MacFarlane and composer Walter Murphy, claiming copyright infringement over ”I Need a Jew”, seeking unspecified damages and to halt the program’s distribution. The suit claims harm to the value of the song due to the offensive nature of the lyrics. It is not clear whether such a claim would be upheld in view of court decisions generally upholding these types of parodies, including insulting ones, such as the case of Fisher v. Dees (parody of song When Sonny Gets Blue).

-o-

I ett annat avsnitt inser mamma Lois att barnen inte har någon sexualundervisning i skolan. Hon anmäler sig som frivillig och är en oerhört engagerad lärare. Hennes man – Peter – kommer till skolan och hjälper till.

Lois blir avskedad redan nästa dag eftersom föräldrarna klagar på att hon inte endast lär ut avhållsamhet.

En annan person kommer till skolan och barnen får lära sig att sexuell avhållsamhet fram till äktenskapet är det bästa. Alla som lovar att inte ha sex får en ring – som ska påminna dem om deras löfte.

Meg Griffin och hennes pojkvän lovar och får ringar. Även Peter – som ju redan är gift – får en ring.

Lois blir vansinnig – hon och Peter brukar ha ett ganska bra sexliv – nu vägrar han.

Men så är det någon som kommer på att man kan ha sex i örat – det var inget man lovade att avstå från – så Peter vill ha sex i örat med Lois.

Jag garvar så jag gråter när jag ser såna sjuka grejer.

Men så fick jag tips om en film på Youtube…

Och den handlade om sexuell avhållsamhet – abstinence. På riktigt. Inte en tecknad serie. Inte sjuk humor. Sjuk verkighet…

Små flickor – 10-åringar – bjuds på ”purity balls” av sina pappor – och får en ”abstinence ring” om de lovar att hålla på sig tills de gifter sig.

I gengäld lovar pappan att också leva rent. Papporna ska bland annat inte kolla på sex på Internet!

Denna bal gör sexuella varelser av små flickor. Vet de vad de lovar att avstå ifrån? Troligen inte. De måste ta reda på det. Och sedan undrar de varför detta är så förbjudet. Måste undersökas förstås.

Min morfar bodde på internatskola i Kalifornien som barn. De sov med s.k. health bands – dvs en slags tvångströjor – för att förhindra dem från att undersöka området söder om naveln.

Vilket fick dessa små gossar att ägna hela nätterna åt sydliga expeditioner – förstås.

Min kompis Clas berättade: ”När jag gick på middle school i USA var det en tre fyra tjejer som var gravida, 13-14 åringar.”

Och det var tjejer som inte fått ordentlig sexualundervisning – men gått på ”purity balls” och bar ”abstinence ring”.

I min skola blev en tjej gravid när jag börjat gymnasiet. Men ingen blev gravid i hela den jättestora högstadieskolan under de tre åren jag gick där. Och vi lovade inte våra pappor någonting – vad jag vet. De tjejer och killar som hade sex använde preventivmedel. Och de som inte hade preventivmedel och blev gravida gjorde abort.

För övrigt undrar jag vad de amerikanska pojkarna lovar sina mammor – och vad mammorna lovar i gengäld.

-o-

Prick up Your Ears – Family Guy-avsnittet där de lovar att inte ha sex – finns tyvärr inte på Youtube – men på Wikipedia – som text.

Family Guys hemsida

Family Guy på Wikipedia

American Dads hemsida

American Dad på Wikipedia

Simpsons hemsida

Simpson på Wikipedia

Annonser

1 kommentar

  1. […] * Sex. Undvik sex. Så, nej – det behövs inte ordas mer om det. Undvik sex. Du vill väl inte bli lesbisk, min unga dam? Det bästa sättet att undvika sex är att inte ha sex. Här är ett tips från NBC (via bloggen Kronberg Skrattar och Ler): […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s