Chokladfabrikens barnslavar och andra barnarbetare

BBC News: Mali’s children in chocolate slavery:

The sad truth is that many have been kidnapped and sold into slavery. The going price is about US$30.

The local police chief is in no doubt where the children have gone. ”It’s definitely slavery over there,” he said. ”The kids have to work so hard they get sick and some even die.”

BBC artikeln fortsätter:

So Mali’s Save the Children Fund director, Salia Kante, has a message for shoppers too – think about what you are buying.

”People who are drinking cocoa or coffee are drinking their blood,” he said. ”It is the blood of young children carrying 6kg of cocoa sacks so heavy that they have wounds all over their shoulders. It’s really pitiful to see.”

Aftonbladet:

Lasse Hallströms film Chocolat är en vacker hyllning till chokladen. Filmen lanserades med stöd av chokladjätten Godiva.

På Elfenbenskusten är Godiva förknippat med barnslavar som skördar kakao på plantagerna.

”Sjyssta praliner från Mullsjö” Artikel i Sydsvenskan

På 1990-talet fick Elfenbenskusten problem och måste be Världsbanken om pengar. I så fall måste ni slopa kakaostödet, krävde banken. Sagt och gjort.

När garantin slopades rasade priset på kakao och odlarna förlorade större delen av sina inkomster. De sade upp sina vuxna lantarbetare och anställde barn i stället.

År 2001 publicerades en rapport som visade att mer än hundratusen barn arbetar på Elfenbenskustens kakaoplantager, drygt tiotusen som slavar.

Stop Chocolate Slavery

Starbucks Fair Trade Campaign

Wikipedia om barnslavar i chokladindustrin. Längst ner på sidan finns länkar till övriga relaterade sidor.

Fair Trade Centers svenska sida och deras sida om Kakao

Willy Wonkas Fair Trade Shop

Gå in på Solidaritetsfonden och läs mer.

SVT Rapport: Barnarbete kan ligga bakom det svenska kaffet

SVT Rapport: Barnarbete bakom billig hemelektronik

En fjärdedel av världens kobolt används av elektronikindustrin. Merparten bryts i gruvor i Zambia och Kongo-Kinshasa.

Över 50.000 barn tros alltså arbeta i gruvorna i Katanga-provinsen i sydöstra Kongo-Kinshasa. Barnen får ofta de farligaste arbetsuppgifterna, som att krypa långt in i trånga gångar där de för hand hackar loss bitar av metallen kobolt.

Kobolt används i uppladdningsbara batterier som sitter i exempelvis mp3-spelare, mobiltelefoner och bärbara datorer. Mer än hälften av världens kobolt finns i det s.k. Kopparbältet i Kongo-Kinshasa och Zambia.

Fler SVT-länkar om barnarbete.

Italiensk sotarpojke och sotare. Foto från 1800-talet

När jag gick i mellanstadiet läste vår fröken en bok som heter Sotarpojken – om en liten pojke som arbetade tillsammans med en elak sotare som kallades Citronen. Boken var hemskt sorglig. Men det var ju på 1800-talet – så det var som en saga – en sorglig saga från ett land och en tid som låg långt bort – och var nästan inte sann för oss. Vi grät lika mycket när Bambis mamma blev skjuten. Men historien om sotarpojken var sann (till skillnad från Disneys film om Bambi) – det var sant att små barn användes av sotare, barn som lättare kunde klättra ner i skorstenarna, barn som kom åt bättre.

Sotarpojken ha för övrigt getts ut på nytt. Bakgrunden till boken är:

Lisa Tetzner (1894-1963) fann en dag i ett bibliotek ett märkligt dokument. Det berättade om hur fattiga bergsbönder i Schweiz i slutet av 1800-talet tvingades sälja sina pojkar till Milano som sotarpojkar för att klara sig undan svält. Med detta dokument som grund skrev Lisa Tetzner sin berättelse om hur sotarpojkarna, klädda i trasor och  utmattade av köld och hunger, tvingades utföra sitt tunga arbete. Sotarpojken kom ut första gången 1941.

Barnarbete i en gruva i Colombia. Foto: Dorigny/Rea/Laif

Historien om barnen i Zambia och i Kongo-Kinshasa skiljer sig inte mycket från historien om sotarpojken. Skillnaden är att detta händer nu. Och vi kan kanske påverka. 

Hur vet jag inte. Men att jag skriver detta blogginlägg kan kanske vara en bra början för mig. Skriva mail och brev till politiker och företag. Engagera sig i föreningar som arbetar seriöst mot barnarbete och fattigdom. Vad mer?

Kanske finns svaret i denna bok: Ending Slavery: How We Free Today’s Slaves av Kevin Bales. Och denna bok kanske fungerar som en väckarklocka: This Immoral Trade: Slavery in the 21st Century av Caroline Cox och John Marks. Jag har inte läst böckerna – så jag vet inte om de är bra. Dick Harrison skriver en trilogi om slaveriet – del tre kommer troligen snart. Där tar han upp dagens slaveri: barnarbete, trafficking och andra former av slaveri – där personer som utnyttjas i produktionen inte har någon möjlighet att bestämma över sitt eget liv.

STOP stoppar sexslavhandel i New Delhi – Sydsvenskan

Zambia har inte haft krig på många år – men fattigdomen är utbredd.

Sida om Zambia

Kongo-Kinshasa drabbas ständigt av krig. Och fattigdomen är naturligtvis utbredd även där…

Sida om Kongo-Kinshasa

Foto från Stolen Childhoods hemsida

Se SVT:s Agenda om barnarbete i Uzbekistan. Barnen plockar bomull som sedan blir till kläder och säljs i bland annat H&M:s butiker. Programmet ligger troligen kvar i 30 dagar – dvs till den 25 december 2007.

SvD:s artikel om H&M

Aftonbladet om H&M

Henrik Lampa [från H&M] säger att företaget vill fortsätta arbeta socialt och ekologiskt i globala rörelsen Better cotton initiative, och med FN. Men trots att H&M kraftfullt tagit ställning mot barnarbete vill Lampa i dag, ens efter att själv ha sett Agenda med de namngivna leverantörerna, inte ta ställning för en bojkott av uzbekisk bomull.

Sannolikt skulle då priset på den uzbekiska bomullen sjunka, vilket i sin tur skulle drabba uzbekerna, hävdar han.

TT: Så genom att inte göra något åt barnarbete gör ni en god gärning?

– Vi vill arbeta proaktivt, till exempel i Better cotton initiative, svarar Lampa.

Så här skriver H&M på sin hemsida angående uzbekisk bomull:

Om bomull från Uzbekistan

H&M accepterar inte barnarbete och vill inte att det ska förekomma i någon del av förädlingskedjan. Vår policy mot barnarbete baseras på FN:s konvention om barnets rättigheter. Den omfattar samtliga H&M:s leverantörer, det vill säga alla klädfabriker med tillverkning för H&M.

Men hur de agerat i det aktuella fallet har de inte skrivit.

Enligt Sydsvenskan och SVT ska även Borås Wäfveri ha använt den bomull som plockats av barn – men de har nu slutat med det. På deras hemsida står inget om barnarbete och deras policy i frågan. Däremot skriver de om ekologisk bomull.

Tiina Meri skriver i Sydsvenskan om ”Statliga bomullsbarn”:

I söndags visade SVT:s Agenda ett uppmärksammat reportage som tidigare har sänts på brittiska BBC.

Reportern och fotografen filmar när uzbekisk polis hjälper till att lasta skolungdomar ombord på en särskild busstransport. På en lastbil intill ligger madrasser och täcken – för de övernattningar som barn och ungdomar nu skall göra.
Hela ekipaget ges sedan poliseskort ut mot vidsträckta, gröna och besprutade fält.

Och som sagt – passa på att se SVT:s Agenda om barnslavarna i Uzbekistan – innan den 25 december, när jag antar att programmet inte visas på nätet längre.

DN skriver om barnarbete i Kina – inför OS:

Licensierade olympiska produkter tillverkade på fabriker i södra Kina inför spelen i Peking nästa sommar produceras med hjälp av barnarbete och övertidstvång, och betalas med mindre än kinesisk minimilön. Det hävdas i en rapport som släpptes på måndagen av Play Fair Alliance, en sammanslutning av internationella fackförbund.

Artikeln är från i somras – men jag tvivlar på att förhållandena har förändrats. Vidare står det att:

Avslöjandet gjorde Pekings olympiska organisatörer upprörda. Det kastar även en skugga över Internationella olympiska kommittén, IOK, anser Guy Ryder, generalsek-reterare för Trade union confederation, en av de fackliga medlemmarna i Play Fair-kampanjen.

Jag hittade ingen aktuell information på Play Fairs hemsida – men detta hände på en av deras auktioner – då de besökte Sverige inför OS 2004.

UNICEF om barnarbete

Rädda Barnen om barnarbete

Human Rights Watch om barnarbete

Aftonbladet skrev år 2000 om att leksakerna i Mc Donalds Happy meal tillverkades av barn i Kina. Jag vet inte om det har skett någon förändring där än.

McDonalds hemsida – under fliken kundservice står:

Vårt samhällsengagemang
I stället för en skriven policy strävar vi på McDonald’s efter ett etiskt förhållningssätt i alla frågor som berör verksamheten.

Sedan räknas några olika former av engagemang upp – bland annat McDonalds barnsjukhus. Någon specifik punkt angående barnarbete kan jag inte hitta.

I denna film från Youtube berättas om barnslavar i Kina. Tyvärr är både bild och ljud dåliga. Men filmen är textad – både på engelska och – tror jag – mandarin.

Men jag vill avsluta mitt inlägg med en hopfull notis:

Indiska barnarbetare räddade

Indisk polis undsatte på torsdagen 77 barn som arbetade på en textilfabrik i New Delhi. Räden var den tredje under veckan.

NEW DELHI. I de två tidigare har tiotals barn omhändertagits, enligt en talesperson för stiftelsen Save the Childhood som arbetar med att rehabilitera arbetande barn.

I torsdagens räd fann polisen barnen i ett sjaskigt rum där de satt och broderade sarier och indiska bröllopskläder. Några av barnen var bara tio år gamla och de flesta kom från den fattiga östliga provinsen Bihar.

En bok om barnarbete finns på svenska – jag vet inte om den är bra – har inte läst den. På Amazon står det att boken är för undervisning av barn i skolan, ca 9-12 år.

Adlibris och Bokus.

På engelska finns hur många böcker som helst. Skriv child labor i sökrutan på Adlibris, Bokus eller Amazon.

Själv äger jag ingen av dessa böcker, har inte läst dem på biblioteket – och kan därför inte rekommendera någon av dem.

A Young Man Fights Against Child Labor and Proves that Children Can Change the World

Bild från Amazon.com

Men denna låter intressant:

Free the Children: A Young Man Fights Against Child Labor and Proves That Children Can Change the World, av Craig Kielburger och  Kevin Major.

Om boken på Adlibris:

Here is the dramatic and moving story of one child’s transformation from a normal, middle-class kid from the suburbs to an activist, fighting against child labor on the world stage of international human rights.

Making headlines around the globe, Craig Keilburger and his organization, Free the Children, which he founded at the age of twelve, have brought unprecedented attention to the worldwide abuse of children’s rights. Free the Childrenis a passionate and astounding story and a moving testament to the power that children and young adults have to change the world, as witnessed through the achievements of one remarkable young man.

Finns på Adlibris, Bokus och Amazon bland annat.

Annonser

1 kommentar

  1. […] Choklad är gott. Och ännu godare om vi vet att kakaobönorna inte är plockade av barnslavar. Det finns rättvisemärkt choklad som är mycket god. God i dubbel bemärkelse. Chokladfabrikens barnslavar […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s