Att skapa en fanatiker – eller Eurabia

Teskedsordern

Läste ”Hur man botar en fanatiker” av Amos Oz för en tid sedan. Det är en bra, kort, lättläst och ganska rolig bok.

Oz berättar att han själv var en fanatiker som ung:

”Som barn i Jerusalem var jag alltigenom en hjärntvättad liten fanatiker, det måste jag bekänna. Självrättfärdig, chauvinistisk, döv och blind för varje berättelse som skilde sig från den tidens mäktiga judisk-sionistiska berättelse. Jag var ett stenkastande barn, ett judiskt intifadabarn. Det första ord jag lärde mig på engelska förutom ”ja” och ”nej” var faktiskt ”Britter, åk hem!” som vi judiska barn brukade ropa när vi kastade sten på de brittiska patrullerna i Jerusalem.”

Amos Oz

Numera anser han sig vara botad och skulle kunna tänka sig att arbeta som lärare i jämförande fanatism – om det bara fanns en skola med en sådan tjänst.

Amos Oz berättar om en kollega – den israeliske romanförfattaren Sammy Michael – som under en bilfärd pratade med chauffören – en man som ansåg att det är viktigt att judarna dödar alla araber, men istället för att bli arg på denne fanatiker så ställde Sammy Michael några frågor:

”Och vem hade ni tänkt skulle döda alla araber?”

Chauffören sa: ”Vad menar ni? Vi! De israeliska judarna! Vi måste! Det finns inget val, se bara vad de gör mot oss dag efter dag!”

”Men vem hade ni egentligen tänkt skulle utföra jobbet? Polisen? Eller armén? Eller kanske brandkåren? Eller sjukvårdspersonalen? Vem ska göra jobbet?”

Chauffören kliade sig i huvudet och sa: ”Jag tycker att det borde delas rättvist mellan oss alla, var och en av oss skulle döda ett antal.”

Sammy Michael, som fortfarande höll god min, sa: ”Okej, anta att ni blir anvisad ett visst hyreshus i er hemstad i Haifa och att ni knackar på hos den ene efter den adre eller ringer på dörren och frågar: ‘Förlåt min herre, eller förlåt frun, råkar ni vara arab?’ och om svaret är ja, skjuter ni dem. När ni är klar med hyreshuset och just ska gå hem hör ni något från fjärde våningen, det är ett spädbarn som skriker. Skulle ni då gå tillbaka och skjuta barnet? Ja eller nej?”

Det blev tyst ett ögonblick och sen sa chauffören till Sammy Michael: ”Ni är verkligen grym, den saken är klar.”

Och det här är en avslöjande historia, för det finns något i fanatikerns natur som i grunden är mycket sentimentalt och som samtidigt visar brist på fantasi.

Att ingjuta lite fantasi i människor skulle kunna få fanatikern att känna sig lite osäker, det har jag ibland vissa förhoppningar om, även om de är begränsade.”

Så skriver Amos Oz i sin bok ”Att bota en fanatiker” som jag verkligen kan rekommendera.

~

Något liknande skriver Azar Nafisi i sin bok ”Att läsa Lolita i Teheran”.

Boken är självbiografisk. Nafisi studerade några år utomlands, kom hem till Iran – satte stort hopp till revolutionen – men blev som många andra intellektuella besviken över den vändning det hela tog. Fanatiker tog över. Kvinnor skulle bära slöja, först på jobbet – om de arbetade i statlig tjänst – vilket Nafisi gjorde – hon var lärare på universitetet. Nafisi och många andra protesterade i det tysta – så länge som möjligt. Och när de till slut tvingades till huvudduk så lät de den sitta lite slarvigt – så att håret gled fram.

Huvudduken och det fanatiska trycket gjorde att Nafisi sa upp sig från sin tjänst. I många år tjatade hennes vänner på att hon borde undervisa igen. Många studenter behövde henne. Skulle slöjan vara ett så stort hinder – var det inte bättre att dagens ungdom fick höra hennes föreläsningar – kunde inte slöjbärandet vara värt priset?

Till slut låter hon sig övertalas. Hon börjar igen – och har det ganska bra.

Undervisningen störs bara ibland. Men flickorna, hennes studenter, trakasseras på väg in till skolan. Vakter genomsöker deras väskor, där får inte finnas västerländska dekadenta saker. Flickorna får inte vara sminkade. En flicka med ovanligt långa och svarta ögonfransar tvingades att om och om igen tvätta sig – vakterna trodde att hon hade mascara. Rosa strumpor anses också dekadent – trots att de inte syns under kappor och sjalar.

Azar Nafisi vill inte undervisa under dessa villkor. Hon väljer ut ett antal studenter, endast kvinnor, eftersom män och kvinnor inte får träffas privat om de inte är släkt, eller gifta – och med dem har hon litterära träffar en gång i veckan. De studerar förbjuden västerländsk litteratur – sådant som intill helt nyligen gick att köpa, som gick att läsa på universitetet – men som nu är konfiskerat hos de flesta bibliotek och boklådor.

De läser bland annat Lolita och Den store Gatsby – böcker som man också studerat i skolan. Böcker som av vissa ansetts som dekadenta.

Men är inte deras eget liv likt Nabokovs romanfigur – Lolita – instängd i en bur och beskriven utifrån sin fångvaktares syn på livet?

Och beror inte fanatikernas syn på ”de dekadenta” – beror den inte på att de inte har fantasi nog att förstå – att sätta sig in i en annan persons liv, och synen på livet. Om de läste mer skönlitteratur så skulle de kanske förstå.

Men situationen i Iran blir ohållbar – Nazir Afasi beslutar att lämna sitt älskade hem – hon och hennes familj lämnar landet – och de är numera bosatta i USA, där hon undervisar på John Hopkinsuniversitetet i Washington.

~

Marjane Satrapi berättar i sitt seriealbum Persepolis ungefär samma historia som den Azar Nafisi berättar – men sedd ur elevens synvinkel.

Satrapi studerar också utomlands. Hennes föräldrar var först aktiva i revolutionen – men de revolterade mot shahen av Iran – inte till förmån för fanatikerna med ayatolla Khomeini i spetsen. Också Marjane Satrapis mamma kämpar i det längsta mot sjalen.

När Marjane söker till en efterlängtad utbildning – konstakademin i Teheran – blir hon intervjuad av en mulla som ska kontrollera hur religiös hon är.

Hon försöker studera allt hon tror hon ska bli utfrågad om, hon vill framstå som en god muslim – men till slut ger hon upp. Hon kommer ändå inte att på några dagar lära sig allt som hon förväntas kunna – och hon tror på Gud på sitt eget sätt – inte på regimens sätt.

Hon kom in – mullan på skolan hade uppskattat hennes ärlighet.

Efter en tid uppmanas de kvinnliga eleverna att bära en mer heltäckande sjal. Marjane protesterar högt på mötet – det går inte att arbeta i en sjal som hänger över armarna.

Hon kallas till islamiska kommissionen på skolan för att hennes upproriska beteende ska stävjas, men hon har tur – det är den ärliga mullan hon får träffa igen – han försöker övertyga henne om att sjalen är bra – men uppmanar henne samtidigt att designa en som hon tror skulle passa de konststuderande kvinnorna.

Det mesta i seriealbumen kretsar kring hennes eget liv – böckerna är skrivna som en självbiografi.

I början får man veta lite om Persiens/Irans historia. Och här och var får vi veta lite om hennes släktingar och deras öden.

Marjanes morbror ligger på sjukhus – sjukhuset kan inte ge honom den vård han behöver, så familjen vill få ett tillstånd att åka utomlands – i England kan de hjälpa honom – men det tar lång tid att skaffa pass. En vän till familjen är passförfalskare – han lovar att göra ett pass till morbror, så att han kan komma iväg innan det är försent. 

Passförfalskaren gömmer en 18-årig flicka – Niloufar – som är efterlyst – eftersom hon är kommunist.

Två dagar senare upptäcker regimen Niloufars gömställe. Hon anhålls och avrättas. Långt senare får Marjane veta att man inte kan avrätta en oskuld. Och Niloufar var oskuld. Så för att kunna skjuta henne tvingar man henne att gifta sig med en av fängelsevakterna – som våldtar henne. Och sen kan man avrätta henne. Och hur får folk utanför fängelset veta detta? Fängelseledningen skickar en symbolisk hemgift till familjen. Så att de verkligen ska få veta vad som hänt.

Numera lever Marjane Satrapi i Frankrike. Hon kan inte återvända till Iran.

Och hur gick det för morbror? Han begravdes samma dag som hans riktiga pass kom…

~

I Primo Levis berättelse ”Är detta en människa?” – får vi följa författaren under den tid han befann sig i förintelselägret Buna, som ingick som en del i Auschwitz. Och han betonar gång på gång att han inte hatar dem som gjorde honom allt detta.

~

När man sedan läser Suad Amirys bok ”Sharon och min svärmor” är det återigen svårt att förstå varför människor inte förtärs av hat mot dem som varje dag förtrycker dig. Mot de som rycker undan mattan för dig och hånar dig för att du inte kan stå ordentligt.

Och ändå skriver Amiry boken med en stor portion humor. Läs om hur hon anklagas av en soldat för att hon har tittat argt på honom.

~

 

När Bush och Giuliani uttalar sig så vet man inte om man ska skratta eller gråta. Men bra stoff till ståupparna är deras uttalanden i alla fall. 

I DN skriver Andreas Malm om rädslan för att muslimer skulle ta över världen. Att muslimerna redan nu tagit över Europa – och enligt FOX-news har de visst redan tagit över Sverige… En nyligen publicerad bok ”While Europe Slept” som kommit ut på världens största förlag för engelskspråkig litteratur – Random House nominerades till det prestigefyllda priset National book critics circle award. Författaren – Bruce Bawer – har tidigare skrivit om kristen fundamentalism och homosexuellas rättigheter. Därför är det märkligt att han nu pratar om ett Europa som något slags inferno, så här skriver Andreas Malm:

Nu vill han berätta sanningen om Europa.
Värst är infernot i Sverige. Sverige är Europas ”ground zero”. I Stockholm driver muslimska ynglingar runt och ”jagar ut icke-muslimer ur simhallarna”. De ”terroriserar skolor”, ”attackerar brandmän och ambulanser”. Den populäraste t-shirten bland dem bär texten ”2030: då tar vi över”.

Jag har läst lite av det Bruce Bawer  skriver – och han verkar vara en mycket vettig människa. Hittade bland annat en artikel ”Hating America” – där han berättar att han bott i Holland och i Norge – och att han uppskattar europeernas bildningsideal. Här kan man flera språk, man läser flera tidningar och man accepterar samkönade relationer och äktenskap fullt ut. Varför då denna rädsla för muslimer? Och varför dessa lögner om Sverige?

Jag sympatiserar inte med mullornas Iran, lika lite som jag sympatiserar med någon förtryckarregim, eller någon totalitär religion eller filosofi. Men att påstå att muslimska ungdomar jagar ickemuslimer ur simhallarna… Och inte har jag sett någon t-shirt med texten 2030: då tar vi över. Vad leder allt detta hat och denna misstänksamhet till?

Att det är ett jävla liv i Landskronas miljonprogramområden – det vet jag. Men det är lika mycket fattiga serber (serber är oftast kristna), som albaner och bosnier som står för bråken. Det har inget med religionen att göra, utan med fattigdom, arbetslöshet och utanförskap. Och kriminaliteten är hög – men jag har aldrig hört att svenska ungdomar skulle blivit utjagade från Karlslundsbadet i Landskrona – ett mysigt äventyrsbad mitt i miljonprogramområdet. Precis vid fotbollsplanen.

Bruce Bawer skulle behöva läsa lite av Amos Oz och de andra författarna jag rekommenderat här. Tror att han som verkar vara så lyhörd – skulle kunna ta till sig innehållet och tänka om. 

Andreas Malm skriver vidare om Bat Ye’or – en brittisk amatörhistoriker som år 2005 avslöjade att:

Europa finns inte mer. Den euro­peiska civilisationen har, efter planer från EAD, avvecklat sig själv till förmån för en hybrid mellan ­Europa och Arabien: du kanske inte visste det, men du lever i Eurabien.

I Eurabien härskar araberna, som är synonymt med muslimerna. I Eurabien har Europa blivit ”ett appendix till den arabisk-muslimska världen” och de infödda européerna relegerats till dhimmi, den status som islam genom historien påtvingat besegrade folk. Det betyder att européerna ödmjukt måste finna sig i muslimernas lagar och regler: som alla dhimmi-folk måste de ”gå på vänster sida om muslimerna, i rännstenen, och acceptera kränkningar och slag för att inte reta sina muslimska herrar”. 

I en annan artikel skriver Andreas Malm om islamofobin och Sverigedemokraterna. Det är en bra artikel. Läs den här

FOX news producerar en propagandafilm om Rosengård i Sweden…

Ett nytt Mogadishu? Jag har varit i Rosengård flera gånger. Fula hus har de – dumt planerade – eftersom det bildas vindtunnlar mellan de höga husen, men det finns spännande butiker i centrum. Känns som att vandra på en bazaar i Marocko – om man bara kan blunda för den fula arkitekturen på Rosengård.

Men upploppsstämning? Jag förstår inte hur man kan tro att något blir bättre av allt skisnack.

Tyvärr är folk så lättlurade – antar att de som tittar på nyhetssändningar världen över verkligen tror att detta är den sanna bilden av Rosengård, Malmö, Sweden… 

I Sveriges Radios ekosändning kunde man får höra att USA:s försvarsminister Robert Gates läxar upp européerna:

Gates vände sig som han sa ”direkt till europeerna” och vädjade om förståelse för Natos närvaro i Afghanistan.

– Regeringarna i Europa har förstått det. Om Natos insats i Afghanistan misslyckas så är det ett allvarligt säkerhetshot inte bara mot USA utan också mot Europa, sa Robert Gates.
– Men många av Europas invånare tycks inte ha förstått hotet mot den europeiska säkerheten, fortsatte han.

Vad är det då USA:s minister vill med sina hot om att Europa måste vara beredd på ett anfall? Vilka ska anfalla? Och varför? Hur länge ska vi hata och misstro varandra?

Jag blir mer rädd för vad USA kommer att göra med Europa – än vad Afghanistan skulle göra med Europa. Vad jag vet har vi inget otalt med varandra. Men kanske kommer den amerikanska säkerhetstjänsten att plantera ”arabiska” bomber lite varstans – så att vi ska känna oss hotade av de ”otäcka muslimerna”. Nu när vi inte längre ska frukta ryssen. För det där kommunisthotet – det växte jag upp med. Allt handlade om vad kommunisterna (och knarkarna – som ibland var samma hemska okända typer på tunnelbanan) skulle göra med alla fina svenska familjer.

Och nu är det araberna.

I Tyskland på 30- och 40-talet var det judarna.

I USA fram till nyligen var det de svarta.

På 1970-talet var nordvietnameserna ett stort hot mot USA.

Nu är det afghanerna.

Men…

Om den lille fanatikern Amos Oz från Israel kan växa upp och lära sig att inte hata, att till och med skriva en bok om det…

Om universitetsläraren Azar Nafisi från Teheran har förstått att fanatism kan botas med skönlitteratur och en smula fantasi…

Om Marjane Satrapi som barn och som ung kunnat visa ett sådant mod utan våld mot alla moralväktare och sedlighetspoliser som hotade henne i varje gathörn…

Om Primo Levi från Turin, som fördes till något som borde vara hans säkra undergång, men istället blev ett fruktansvärt minne för livet, ett minne som måste berättas, ett minne där vänner dör varje dag, om han inte hatar…

Och om den palestinske arkitekten och författaren Suad Amiry som varje dag utsätts för en förnedring som liknar den som judarna en gång utsattes för – om till och med hon kan förlåta…

Så varför ska rika, vita västerlänningar hata ett litet folk, fattiga mäniskor i en by i bergen – varför tror vi att vi gör gott när vi bombar dem? Varför hatar vi dem? Har de satt oss i koncentrationsläger? Har de hotat oss?

Kanske har byborna brist på fantasi, kanske skulle de behöva läsa lite skönlitteratur, kanske skulle de behöva höra en historia om ett litet övergivet spädbarn på fjärde våningen i ett höghus…

Och kanske har vissa makthavare i väst samma brist på fantasi.

Jag vet inte. Själv tänker jag försöka bota min fanatism varje dag.

DN: ”Sveriges elever får Oz bok

Teskedsorden samarbetar med Amos Oz mot rasism

Dagens bok – ”Du är väl inte fanatisk lille vän?” om Amos Oz bok.

SvD: ”Kompromisser är livet” – om Amos Oz bok.

SvD: ”En Lolita i kamp mot mullorna” – om Azar Nafisis bok

Dagens bok – ”Små fickor av frihet” – om  Azar Nafisis bok.

SvD: ”Satrapi talar allvar med humor” – om filmen som baserats på Marjane Satrapis bok Persepolis.

Sydsvenskans Annika Gustavsson recenserar filmen Persepolis.

SvD: ”Ädelmodiga djur och människans bestialiska natur” – om Primo Levis bok – samt om människans moral.

DN: ”Med blick för mod” -intervju med Michael Nykvist med anledning av bland annat uppsättningen av pjäsen – ”Är detta en människa?”

Dagens bok om Primo Levis ”Är detta en människa?”

Suad Amirys besök inställt. Amiry skulle talat om sin bok ”Sharon och min svärmor” – men fick inte visum till Schengenanslutna Sverige…

Dagens bok om Suad Amirys bok ”Sharon och min svärmor”.

SvD: ”Levande dokumentär om livet i Ramallah”.

Tidningen Expo har flera artiklar om islamofobin i Europa:

Högerextrema bildar europeiskt parti

Demonstration mot islam i Antwerpen

Österrikisk politiker hetsade mot islam

Den här boken verkar spännande: Literature, Partition and the Nation-State av Joe Cleary. Har inte läst den – men såg att Amos Oz’s vän Sammy Michael är nämnd i den.

Annonser

24 kommentarer

 1. Visst går fanatism att bota, om ”bara” viljan finns.
  Videon från Rosengård, var rätt så oigenkännlig, ja…suck!

 2. Nina:
  Ibland verkar det som om vissa stater vill att folket ska vara fanatiker – som att de tjänar på att folk slåss mot varandra – istället för att kräva sina mänskliga rättigheter, som demokrati, yttrandefrihet och en fungerande infrastruktur.

  Har du sett vilka kommentarer Rosengårdsvideon fått på Youtube? Det finns folk som på allvar tror att det ser ut så där…
  Det fick mig att tänka på de filmer som presenteras i svenska media – hur sanna är de bilder vi får?

  Och vidare: Jag såg Morgan Pålsson – världsreporter (jag skrattade mig igenom filmen – en var kul – trots Sydsvenskans sågning) i fredags på bio. Figuren är ju baserad på diverse nyhetsreportar på TV. Han är en parodi – men ibland undrar jag om inte en stor del av rapporteringen är en parodi – eller i varje fall en högt uppskruvad överdrift. Man presenterar den bild som redaktionen vill ha – inte den bild som journalister och fotografer i verkligheten möter.
  Den är inte så ”TV-mässig”.

 3. Lena.Ja, jag vet att det verkar som att det är så det resoneras i vissa stater, det gör mig alltid lika ledsen, eftersom det_för mig_tyder på ett människoförakt av ofattbara mått.

  Nej, har inte kollat in kommentarerna där, får väl vänta tills jag är feberfri, kan inte tänka mig att de är befrämjande för fortsatt tillfrisknande, efter din varning…

  Drar mig till minnes en massa mumlade klagomål från journalistiskt håll, om det onödiga i att rapportera om vissa saker som inte var ”tevemässiga” eller vad tidningsredaktörerna ”ville ha”, ”för det kom aldrig med ändå”.

  Så, troligen har du helt rätt, det antingen haussas upp eller vinklas om hej vilt, för att anses vara tevemässigt nog, eller höja lösnummerförsäljningen…sorgligt…

 4. hallooo
  va uppfriskande att läsa ditt inlägg!
  ja e så trött på media, svensk västerländsk usa asien. allt är vridet. man måste ta allt med en nypa salt o kolla upp flera tusen olika källor om man vill ha sanningen. ja ska definitivt läsa bäckerna du rekommenderade!

  exakt va du skrev, förut vare kommunisterna, svarta, judar, ryssar, som var hotet. nu ere annat, muslimer o hela den världen , o muslimer e ju alla de som bor i mellanöstern haha.. sorgligt..
  men media vill få oss rädda. rädsla är bästa vännen näre gäller att komma undan med vadsomhelst för olja, makt, eller vad det kan vara.

  man blir så arg på hur hela iran speglas i media, när d e ganska annorlunda. irans befolkninge är till största del unga som avskyr regeringen. regeringen börjar tappa mark o vill samla ihop iranierna, hur gör de det? jo med krig. det spelar ingen roll vem som bombar iran o om orsakerna, iranier är oerhört nationalistiska o kommer samla upp sig bakom sin regering, tillome de som e muslimer i allra högsta grad kritiserar regeringen bakom stängda dörrar. de har insett att hur mycket droger de än pumpar in i landet så kommer befolkningen inte kunna tyglas, oavsett media, oavsett poliserna o militären. iran är på väg mot förändring, o de vill ta tillbaka sin makt.
  de kritiserar israel o usa o kaxar mot de, de VILL att de ska ta första steget så d blir ”självförsvar”. men d riktigt farliga nu e om de får fortsätta med att bygga kärnbomber. för d tror ja de gör…. så va göra vad ska man göra… får se vad 2008 har för planer för iranierna.

  sorry för mitt lite kanske för politiska inlägg…men var tvungen att skriva av mig lite =)
  mycket kärlek för det du gör, du verkar vettig :D man måste uppmuntra vettiga människor idag så de inte försvinner !

 5. Sara:
  Tack för de fina orden!
  Ja, vad exempelvis USA inte begriper är att deras hot och bomber enar en grupp som kanske inte är enad från början. Bomberna gör att folket stöder amerikas värsta fienden (tex extrema muslimska grupper) – trots att folket egentligen inte tycker om dem.
  Trots att folket inte vill gå i bhurka och leva under sharia.
  Men hur kan USA vinna människors kärlek och förtroende med bomber och tortyr?
  Om amerikanerna åkte till Irak och byggde skolor och sjukhus och vägar och annat nyttigt – om de såg till att infrastrukturen fungerade igen – åtminstone i samma grad som den gjorde när de kom dit och började bomba – då skulle de kunna dra sig ur landet med värdighet.
  Ska det vara så svårt att förstå?

  Vi får bomba Vita huset – med bra litteratur…

 6. […] Tidigare inlägg om konflikter och konflikthantering. […]

 7. […] Fler boktips och lite mera info om Marjane Satrapi och Azar Nafisi. […]

 8. Detta måste vara rekord i naivitet!

 9. Monica Bodling – feminix:
  Jag är inte förvånad över att du tycker det.
  Du motiverar inte ditt påstående.
  Det förvånar mig inte heller.

 10. Att tro att självmordsbombare överallt i världens oroshärdar inte har med den politiska religionen islam att göra är vad jag kallar naivt – rekord i naivitet. Räcker inte det som motivering kan du läsa mina bloggar.
  Jag hatar Hitler och skulle aldrig drömma om att förlåta honom. Jag hatar Hitlerismen, både den gamla och den nya – islamismen. En politisk religion som hugger händerna av tjuvar och stenar otrogna kvinnor och hänger homosexuella – i sin guds namn – är inte värd annat än avsky. Jag förstår inte hur du kan mena att vi ska förlåta dessa barbarers brott mot mänskliga rättigheter och sen bjuda in dem till vårt land. Vill du har sharia över hela Sverige och inte bara som nu i blygsam form i Malmö?
  I Malmö är redan nu muslimer i majoritet i åldersgruppen 0 till 19 år och Muhammed är det vanligaste pojknamnet. Om invandringen får fortgå kommer vi att ha nya Rosengård över hela Sverige. Vill du det? Det vill inte jag.

 11. Monica Bodling feminix:
  Du har uppenbarligen inte läst mitt inlägg innan du kopierade texten från din blogg och klistrade in den i kommentarsfältet.
  Var har jag skrivit att jag tycker att fanatism är något gott?

  SD försöker tvätta av sig naziststämpel – med klent resultat. Utan tvekan är islam idag lika farligt som judendomen var på 30-talet. Tur att samma personer varnar oss för båda religionerna.

 12. Feminix,
  de muslimer som kommer till Sverige gör det oftast av en ganska vettig anledning, till exempel så har de kritiserat regimen (du vet, den där regimen som du ”hatar” lite vagt ospecificerat), eller så är de förföljda till exempel på grund av sin sexuella läggning. Det vore väldigt väldigt naivt att inte ”släppa in” människor som försöker komma undan från förtryck.

  Att som flykting, ofta med traumatiska händelser, ruinerad ekonomi och utan socialt kontaktnät komma till l ett nytt land, där man misstänkliggörs av sådana som dig och inte får jobb trots att man har en gedigen utbildning är kanske inte är så jädrans lätt.

  Men det är klart, att tänka är nog inte din starka sida, lättare att leka nazimorsa och säga att sharialagstifning är infört i Malmö. Jisses! Finns det sådana som du på riktigt fortfarande??

 13. Kronberg har inte alltid rätt: Jag klistade från Word, inte från blogg! Och sharia light finns i Malmö. Att håna meningsmotståndare tyder på brist på argument.
  (Dessa rader kopierade jag FRÅN denna ruta TILL Word, bara så Kronberg vet.) Rosengårdvideon visade Rosengård, vad annars? Mindre än 10 procent har flyktingskäl, resten kommer av ekonomiska skäl. De åker tillbaka på semester till landet de ”flydde” från. ”Sverige åt svenskarna – svenskarna åt Sverige” – Per Albin Hansson
  Han var inte nazist. Det är inte jag heller.

 14. Israel vill inte ha en enstatslösning. Det vet att då skulle Israel snabbt bli muslimskt. Muslimerna har målet att Israel som judisk stat ska utplånas. Ska islaelerna förlåta muslimerna och släppa in dem i Israel? Tycker Kronberg det?

 15. Monica Bodling feminix:

  Innan du skriver fler kommentarer ber jag dig att läsa inlägget ”Att skapa en fanatiker – eller Eurabia” – ordentligt denna gång. Ett tips om du inte hittar det – det är det inlägg du så ihärdigt tror att du kommenterar – trots att du uppenbarligen inte förstår vad jag skrivit.
  Och sedan ber jag dig svara på frågan: Var har jag skrivit att fanatism är något gott?

  För övrigt sköt du dig visst i foten när du skrev: ”Att håna meningsmotståndare tyder på brist på argument.”
  Vem var det som inledde denna diskussion med ”Detta måste vara rekord i naivitet!”?

 16. Nu har jag läst din artikel noga och jag förstår inte vad du menar med den. Du ger exempel på muslimernas grymheter och ger namn på människor som utsatts för grymheterna och som flytt från muslimska länder till länder i väst. I mina ögon bevisar du därmed att muslimerna verkligen är så grymma som du sen säger att de inte är. Folk flyr från grymheterna, men när Bawer och andra varnar oss för muslimernas grymheter, då ljuger de, påstår du. Du motsäger dig själv. Tyvärr, jag förstår dig inte. Jag antar att du vet att det är varje muslims plikt att sprida islam till hela världen? Och att det ska ske med invandring och barnafödande.

 17. Alltså jag har ju läst om vikingarnas grymheter – hur kan resten av världen stillatigande se på och låta de onda svearna, danerna och götarna hållas? Det vet ju alla hur en vikingslaktare beter sig!

  :P

 18. feminix:
  Jag uppskattar verkligen att du läst.
  Men funderade du på vilka som utsattes för regimens grymhet?
  Marjane Satrapi, hennes släkt och vänner, Azar Nafisi, hennes släkt vänner och elever.
  Vilken religion bekänner de sig till?
  Och när de flyr – Satrapi flydde till Frankrike och Nafisi till USA – vilka är de då?
  Är de som förföljda muslimer välkomna till väst?
  Eller måste de bli kristna för att få vårt beskydd?
  Om de skulle komma till Sverige till exempel – och kanske bosätta sig i Malmö. Kanske skulle en förföljd familj få ett barn – som man gärna ville ge namnet Muhammed eller Mehmet eller Mahmut…
  Är det ett brott?
  Att heta Muhammed – eller den farsiska versionen av Muhammed – är det ett brott i sig?
  Är det ett brott att vara muslim?

  Är det inte fanatikerna vi är emot?
  Oavsett religion, politisk övertygelse eller annat.

  Också kristna har begått fruktansvärda brott – och begår fortfarande.
  Vill vi dras över samma kam som inkvisitionens barbarer, häxbrännarna – eller för den delen de kristna av idag – som i Rwanda.
  Lyssnade du på människor och tro häromdagen?
  Här är ett citat från deras hemsida:
  ”Fjorton år efter folkmordet brottas Rwandas befolkning med frågor om skuld och försoning. Temat är också centralt i kyrkorna eftersom många enskilda präster, nunnor och trogna kyrkobesökare deltog i massmördandet. ”
  Du kan lyssna på nätet i efterhand: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=416

  Så det är inte religionen i sig som är farlig – det är utövarna – om de tillåts bli tillräckligt fanatiska. Jag tror att om vi möts – om vi skapar förståelse och om vi lyckas utjämna orättvisor så minskar våldet och färre människor blir fanatiska i sin tro eller i sin politiska åskådning.

 19. Jag är ledsen men jag förstår inte.
  Jag måste fråga: Är du för fri invandring?
  Vill du att alla muslimer som vill få bättre ekonomi ska få komma hit? Komma från mellanöstern och Afrika, varav en hel del får antas vara ”fanatiska”, alltså gilla sharia och vilja omvända Sverige till ett rättroget land med den rätta religionen, islam.
  Idag finns ca en halv miljon muslimer i Sverige. Muslimer får många barn, 8-12 per familj. För enkelhetens skull låtsas vi att de får 10 barn per familj. Det innebär att på en generation, 20 år så har de femdubblat sin folkgrupp. 0,5 milj x5=2,5 miljoner. Med den gamla generationen blir det 3 miljoner. Med 50 000 nya muslimska invandrare per år i 20 år blir det ytterligare en miljon. 3+1=4 miljoner muslimer på 20 år. På ytterligare 20 år femdubblar de sig till 20 miljoner. På 40 år har muslimerna blivit 20 miljoner. Svenskarna föder så få barn, 2 barn per kvinna. Det gör att svenskarna inte ökar, de bibehåller sin mängd. De är fortfarande 9 miljoner efter 40 år.
  Redan efter 30 år är muslimerna 4miljoner plus 10 ( hälften av 20) = 14 miljoner, mot svenskarnas 9 miljoner. De har blivit i majoritet och ett muslimskt parti tar makten i Sverige. Det första de gör är att göra Sverige till ett muslimskt land med sharia och arabiska och koranläsning obligatoriskt i skolorna. Tyvärr är det vad som väntar oss. Så går det om de som vill ha fri invandring får som de vill. Sverige blir muslimskt på 30 år. Det vill jag inte. Gör det mig till fanatiker? Är man fanatiker om man vill behålla sitt hemland som ett land för sitt eget folk? Vill inte alla folk det? Muslimska länder vill inte förvandlas till kristna. Kristna länder vill inte förvandlas till muslimska. Är de fanatiska för det? I så fall är alla famatiska.

 20. Monica Bodling feminix:
  Så om du och dina trosfränder skulle suttit och bestämt vilka som skulle få komma hit till Sverige och andra västländer – så skulle inte Marjane Satrapi och hennes släkt och vänner få komma hit när de flydde från mullornas Iran?
  Inte heller Azar Nafisi, hennes familj, vänner eller elever..?

  De är ju muslimer. Och enligt din uppfattning föder varje muslimsk kvinna 8-12 barn, som växer upp och blir fanatiska muslimer – trots att föräldrarna inte är fanatiker – och trots att de inte hade tänkt föda 8-12 barn hemma i Iran.

  Och sen tar de över världen…

  Enligt din logik vore det då bättre att ta hit fanatiska kristna rwandier och låta dem föda 8-12 barn, som växer upp och blir fanatiska kristna. För då ökar antalet kristna.
  Och det är ju det som räknas. Att det blir fler kristna i västvärlden.

  Kanske borde vi förbjuda preventivmedel, abort och onani också, för alla kristna.
  Gå tillbaks till gammal hederlig gammeltestamentlig syn på spermier som heliga.
  Som katoliker och kristna fanatiker tycker.

  (Fin kristen kille som fattat det där: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_765345.svd)

  Och så var det för inte så länge sedan i Sverige. Visserligen var det nästan bara fattiglapparna som ynglade av sig – men de var å andra sidan så fattiga och levde så torftigt att de flesta barn dog innan de nådde vuxen ålder.
  Tråkigt att inte kristet och bildat folk förstår att ett eller två barn inte räcker om vi ska ta över världen…

  Men för oss ateister, muslimer och judar finns det preventivmedel – antar jag. Så att vi inte sprider oss som löss…
  Sterilisering borde vara obligatoriskt – för oss judar, ateister och muslimer…
  Och de av oss som ändå lyckas skaffa barn kunde man ta till något slags arbetsläger. Med stängsel…
  För att skilja oss från andra borde vi ha ett identitetsnummer väl synligt – tex på armen.
  Homosexuella kristna borde skickas dit också – de vägrar ju att föra den vita rasen vidare.
  Romer, resande och samer skulle skickas dit – även om de har bott i Sverige i generationer och råkar vara kristna – de ser ju inte SVENSKA ut.
  Och blandäktenskap måste förbjudas.
  Rasen måste hållas ren.

 21. Måste du överdriva så fruktansvärt? En sansad debatt blir meningslös. De som flyr från religiös och politisk förföljelse är mindre än 10 procent av alla som får stanna i Sverige och de ska givetvis få stanna. Men övriga kommer av ekonomiska skäl. De har ingen självklar rättighet att komma hit och bli försörjda av våra skattemedel. Världens fattigdom kan inte utrotas genom att lilla Sverige tar in 100 miljoner fattiga. Även om det är snällt och gott att vilja hjälpa. Sverige är som en familj vars pengar lagom räcker för två egna barn som av snällhet tar sig an tjugo av de fattiga grannarnas barn. Det betyder att de egna barnen får ett sämre och fattigare liv. Om de dessutom blir misshandlade och våldtagna av gästerna blir det ännu värre. Kanske protesterar då föräldrarnas egna barn. Kan du förstå det? Ska föräldrarna säga till de egna barnen att de är rasister och ta in tio nya barn? Eller ska de lyssna på sina barn?
  Jag märker att du inte vill svara på frågan varför israels judar inte vill dela sitt land med mellanösterns muslimer. Varför ska svenskarna då göra det? Har inte vi också rätt att, som israelerna, säga nej? Är judarna rasister när de säger nej? Är svenskar, som säger nej, rasister? Nej, självklart inte. Vi värnar bara om våra egna folk.

 22. Orkar du inte svara på frågan varför israelerna inte vill dela sitt land med muslimerna? Varför stämplar du inte dem som rasister, när du rasiststämplar svenskarna?
  Var Per Albin Hansson rasist, när han sa ”Sverige åt svenskarna”?

 23. Monica Bodling feminix:
  Jag tror inte vi kommer längre i vår diskussion. Vi förstår inte varandra.
  Jag har skrivit ett inlägg där jag tar avstånd från all form av fanatism – religiös eller politisk spelar ingen roll – jag gillar inte fanatiker.

  Du läser in sådant som jag inte har skrivit. Var har jag skrivit att svenskar är rasister?
  Du behöver inte svara – för jag har inte skrivit det och jag tror inte på en meningsfull diskussion mellan oss.

 24. Du vill bara debattera med meningsfränder.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s