Bögdelfiner och andra

Ibland hör man religiösa personer säga att homosexualitet är fel – eftersom det är emot naturens lagar. En man och en kvinna får barn – därför är det rätt att de har sex – medan två personer av samma kön inte kan få barn – alltså är det fel.

Mot naturens lagar?

Hur menar de då?

När en brinnande buske helt plötsligt börjar tala och ger bort stentavlor med lagar som alla rättrogna ska följa? Är det mot naturens lagar?

När en man stöter med en stav i marken och en jätteflod plötsligt delar sig och en stor grupp människor kan gå torrskodda över till en andra sidan – men när nästa grupp vill över så blir floden som vanligt igen. Är det mot naturens lagar?

När någon väcker ett ruttet lik som heter Lasarus till liv. Och liket får en massa sjukhus i Sverige uppkallade efter sig (lasarett). Är det mot naturens lagar?

Ja – det finns mycket i religionen som är emot naturens lagar – och ändå vill de religiösa att vi ska tro på det – och inte alls ifrågasätta det onaturliga i att jorden skulle ha skapats för några tusen år sedan – och inte är så gammal som de flesta forskare hävdar.

Och om nu sex ska leda till barnalstrande – så får vi väl förbjuda alla preventivmedel igen. Och dessutom förbjuda infertila par i alla åldrar att idka könsumgänge.

Ett annat argument mot homosexualitet är att så gör inte djur…

Hrm… Jag måste harkla mig lite.

Visserligen håller hundar på att para sig – med allt – inklusive människoben, filtar och gosedjur. Man kan ju skylla på att de är onaturliga, domesticerade och inte gör som de skulle gjort om de levt i naturen. De liksom alla djur på djurparkerna.

Finns att köpa på Amazon.com, Adlibris och Bokus

Som pingvinerna Silo och Roy på New Yorks Central Parks Zoo- två manliga pingviner som envisades med att ruva en sten tillsammans. Så småningom gav man dem ett ägg. En flickpingvin – Tango – kläcktes och de uppfostrade henne tillsammans – som två goda pappor. Det skrevs en bok om familjen – en bok som säljs på NY Zoo.

Men så småningom övergav Silo Roy för en annan – Scrappy – hona från Kalifornien.

Nå – så då var det väl djurparkens fel att dessa pingviner blev bögar?

I så fall har även Pildammsparken denna märkliga inverkan på djuren – trots att de där lever helt fria.

För några år sedan levde ett par svarta svanhannar ihop – far och son – och de adopterade ett gåsägg – som de ruvade och tog väl hand om. Bögsvanarna är döda – men för ett år sedan skrev DN om ett par gravänder – två män – som i samma park lever ihop och jagar bort alla som närmar sig – trots att de där har god tillgång på honor. Sydsvenskan berättar också om Pildammsparkens bögfåglar – gravänderna håller ihop för livet.

Hur gör djuren i den ”riktiga” naturen? Den som ligger långt bort från både djurparker och andra parker i städerna?

Har de homosexuella relationer med varandra?

Nej inte djur på TV:s censurerade naturfilmer. Men vilket arbete klipparna har lagt ner på alla otäcka djur som snuskar sig i naturen – med FEL kön!!

Inser de inte att det är emot naturens lagar?

Fredrik Hedlund skriver i DN att homosexuella kontakter är vanliga i djurriket. Han citerar Petter Böckman :

Kyrkan har jobbat väldigt intensivt för att bekämpa homosexualiteten. Allt som har med homosexualitet att göra har blivit undertryckt genom hela medeltiden. Därför var det ingen som vågade säga högt att det fanns djur som var homosexuella. Det var ett av flera säkra sätt att hamna på bålet på den tiden, säger Petter Böckman, zoolog och ansvarig för innehållet i utställningen ”Mot naturens ordning?” på Naturhistoriska museet i Oslo, Norge.

Utställningen har pågått sedan oktober förra året och den har väckt en viss uppståndelse i Norge.

–  Det har varit några individer från frikyrkorna som har gått ut väldigt hårt, men i övrigt har det faktiskt blivit mindre uppståndelse än vad vi räknade med, säger Böckman.

Utställningen baseras till stor del på den amerikanske biologen och forskaren Bruce Bagemihls arbete. Under nio år gick han igenom den samlade vetenskapliga litteraturen om djurens sexualitet och han fann att homosexuella kontakter var beskrivet hos mer än 1.500 arter och hos 500 av dem var det mycket väldokumenterat. Det handlar om många av jordens mest magnifika djur.

Animal Homosexuality and Natural Diversity 

Bruce Bagemihl har skrivit boken  Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity – den finns bland annat på Amazon.com, på Adlibris och på Bokus.com. Efter att boken första gången publicerats vågar forskare gå ut med vad de hela tiden vetat – men inte riktigt vågat presentera. Homosexualitet i djurvärlden har inte varit rumsrent. Homofober finns överallt och heteronormen är lika stark i forskarvärlden som i resten av samhället.

I tidningen Aftonbladets artikel ”Delfiner riktiga snuskhumrar” citeras forskaren Hillevi Ganetz:

– Naturen är egentligen jättepervers på ett positivt sätt. Det är vanligt med partnerbyten hit och dit och gärna med djur av samma kön, säger Hillevi Ganetz, som är forskare vid Linköpings universitet.

Men i naturfilmerna är det heterosexuella relationer och ett förskönande av kärnfamiljen som man föredrar att visa.

I en DN-artikel berättar Hillevi Ganetz mer om sin forskning:

Hon anser att naturfilmerna bidrar till att befästa könsroller och rådande moralvärderingar i samhället.
– De här filmerna är till exempel ofta inriktade på kärnfamiljen som norm. Djuren skildras i termer av mamma-pappa-barn. Och pappan, hanen, är ofta den överordnade.

Skildringarna av lejonen på de afrikanska savannerna visar detta tydligt, fortsätter Hillevi Ganetz.
– En lejonfamilj lever ihop under lång tid och kan bestå av upp emot tolv medlemmar. Den kallas då en flock. Men en älgko och en älgkalv som vandrar tillsammans under ett år betraktas som en familj.
– Visst kan det kännas märkligt att kalla en flock lejon för en familj, men jag ser ett värde i att utmana gängse föreställningar om vad som är en familj och hur den lever.

Det här är en ganska dålig film om homosexualitet i djurvärlden. Det mest störande är speakerns upphetsade röst. Låter som om han talar om något övernaturligt – något som strider mot naturens lagar – och som hetsar upp honom till bristningsgränsen. Dessutom är bildkvalitén dålig. Filmen som lagts in är rätt suddig. Önskar att jag hittat någon bättre.

Här verkar de ha använt en annan berättare – men både ljud och bild är dåliga i detta klipp om homosexuella delfiner – tyvärr.

Djurrikets sexuella mångfald intressant artikel i Forskning och framsteg.

Tomas Tobé – årets homo – helt enligt naturens lagar.

…och tänk på alla de djur som aldrig parar sig – trots att de kanske bär på jättefina anlag. 80-95 % av alla sjölejon ute i naturen fortplantar sig aldrig. Undrar om Gud kommer att straffa dem för detta onaturliga beteende?

Annonser

5 kommentarer

 1. Sex är förfärligt tabubelagt i vår kultur, särskilt icke-heterosex. Förmodligen för att sex är skönt, bekräftande och stärker band mellan människor (precis som mellan djur). För kyrkan som länge varit maktgalen och styrt och ställt, måste såklart sex bli fel och fult eftersom det kan få människor att strunta i kyrkliga påbud och vad som sägs. Frustrerade människor är lättare att leda än tillfredsställda. Tror jag.

 2. Men för fan släpp de där med religionen. Bara för att religionen kan ha fel om att det är fel om homosexualitet så betyder det inte att det inte är fel.

 3. Börje:
  Som du krånglar till det.
  Bara för att religionen kan ha fel om att det är fel…

  Menar du att du tycker att homosexualitet är fel?

  Jag tycker inte att homosexualitet är fel.
  Vi har uppenbarligen olika åsikter i frågan.

 4. Jag tycker inte alls den första filmen var dålig. Man fick en massa intressanta fakta om hur homosexualitet i djurvärlden praktiseras, Speakern lät lugn och kom slutligen fram till att sex ingalunda behöver finnas enbart för reproduktion – det är helt enkelt trevligt!

 5. ab:
  Ja, jag vet inte. Jag tycker speakerns röst låter ansträngd och onaturlig. Dels som om han låtsas som att han sitter tryckt i nån buske och smyger på djuren, dels som om det han ser hetsar upp honom till bristningsgränsen.

  Däremot gillar jag syftet med filmen – är så trött på alla supercensurerade djurfilmer med fabeldjur som anses bete sig och tänka som den vite, kristne västerlänningen – djur som nästan har Volvo, villa och vovve – fast ute i bushen.

  Men vad kan man vänta sig av filmer som produceras i ett land där alla ord som syftar på sex byts ut mot ett ”piip”. Ord som har med våld, död och kriminalitet att göra är däremot okej – i den amerikanska televisionen.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s