Mera melamin i mjölken…

青壮年高钙奶粉

Mjölkpulver från Sanlu

I går skrev jag om den kinesiska mjölkpulverskandalen.

Hade hört att 1253 fattiga kinesiska barn insjuknat.

I dag skriver DN att 6244 kinesiska spädbarn insjuknat.

Igår var det två som dött – idag har ytterligare ett dödsfall rapporterats.

Stämmer det – eller är det fler?

Igår var det ett företag som anklagats – i dag är det 22. Ett av dem är Arla – som meddelar att de kommer att lägga ner tillverkningen av mjölkpulver i Kina. Kanske vore det bättre om de var kvar – men skärpte kontrollen?

Jag går in på Arlas hemsida – och hittar en banner från Radiohjälpen – där det står ”Vad kan du göra för världens barn?”

Tja vad svarar man på det?

En stor andel av mjölkpulvret exporteras till asiatiska och afrikanska länder. Hur ser situationen ut för barnen där?

Uppenbarligen är melaminpulver billigare än mjölk. Skulle det hjälpa om man höjde priset på melamin? Eller finns det en annan lösning? En lösning är att främja ammandet.

Affärsmannen Yang Letong, 34 år, berättade att hans tvillingdöttrar har druckit Sanlu-mjölk ända sedan de föddes.

– Även om vi får tillbaka pengar kan våra barn aldrig återfå sin hälsa, sade han tårögd i kön.

– Jag är så förbannad, jag är rasande.

Hade barnens mor kunnat amma, om hon är i livet och har fungerande mjölkproduktion – så hade de sluppit mjölkpulvret. Detta med bröstmjölksersättning var ett stort problem – och en skandal under tidigt 1980-tal i bland annat Turkiet. Findus och Semper lurade familjerna att det var mycket nyttigare att ge barnen mjölkpulver än att amma. Och i reklamen stod att västerländska kvinnor gör så – därför har de friska barn. Man delade ut gratisprover på de turkiska förlossningsklinikerna. Mammorna gav gratismjölken till barnen, bröstmjölkproduktionen hade svårt att komma igång – och de ”var fast” i mjölkpulverberoendet.

mamalar

Mamsan hette ett av företagen. De hade ofta blonda och blåögda mammor och barn i reklamen – reklam som vände sig till en befolkning där den överväldigande majoriteten är brunögd och svarthårig…

Jo, jag minns det. Jag var där. Diskuterade problemet med en kvinnlig läkare. Jag var inte så gammal, blandade turkiska och engelska – men jag tror hon förstod. Många byar har brunnar med förorenat vatten, och alla föräldrar förstår inte vikten av att koka vattnet. Dessutom är det besvärligt att diska nappflaskor – om man ska hämta vatten till disken.

Brösten är – om de fungerar – den optimala behållaren och tillverkaren av näringsrik och melaminfri mjölk. Men kanske får inte föräldrarna föräldraledigt när de får barn i Kina? Kanske måste barnen vara avvanda redan som späda – så att de kan lämnas bort – till släktingar eller daghem – när föräldrarna går tillbaks till arbetet?

Om man istället vill ge barnen komjölk – som egentligen innehåller för mycket protein för människobarn – och alltför lite fett – så måste komjölken förvaras svalt. Fattiga familjer har inte alltid kylskåp. Då blir det mjölkpulver.

Kunde man öppna (hårt kontrollerade) mjölkbutiker – som hade långa öppethållanden och bra kylar – så skulle en viss del av problemet vara löst.

Och om fattigdom och korruption utrotades – vilket kanske är en utopi – så skulle många andra problem lösas på köpet.

DN Arla inblandat i kinesisk mjölkskandal.

SvD Arla inblandat i mjölkskandal.

Återigen så fantasilöst att bara köpa TT:s artikel rakt av.

Aftonbladet Mjölkskandalen i Kina växer allt större

SvD Arla stoppar tillverkning i Kina

Sydsvenskan har fört in sin första lilla notis om jätteskandalen i Kina – inte på förstasidan förstås – och inget egenproducerat material. Men vaför skulle man bry sig? Det handlar ju trots allt bara om 6244 fattiga kinesungar som insjuknat – hittills. Och så kan man kanske misstänka fler barn i övriga asiatiska länder och i ett antal afrikanska länder. Men herregud – vem bryr sig om ifall en djävla massa fattiga gulingar och svartingar insjuknar? Värre vore det om lilla Pelle Jönson i Eslöv fick en fis på tvären och ett fiskben i fiskpinnen… Då kommer ni att få se på rubriker!

 

NY Times tycker i alla fall att nyheten är så viktig att man både följer de kinesiska polisen på deras raider – och visar en film. Artikeln är skriven den 12 september – och lite mer info har framkommit sedan dess.

 

Läs också China Daily om katastrofen.

Annonser

4 kommentarer

 1. Hela livsmedelsindustrin håller på att lura oss. Kolla på rökt skinka tex. Man tillsätter rökarom! Vad är rökarom? Antagligen syntetiskt tillverkade molekyler som vi människor uppfattar som röksmakande. Varför gör man dett? För att rökning av livsmedel tar tid o energi…ekonomi således. Det hela liknar ett fölkhälsovådligt bondfångeri. Den tillsats som finns i mineralvatten tex. citron, har aldrig varit i närheten av en citronfrukt. Smakämnet=industriproducerad molekyl, tillsätts vattnet som kolsyras. Voila…så kan man tjäna pengar.
  Biomedicinsk Analytiker

 2. RogKarl:
  Ja, det är sorgligt.
  Och även när man väljer råvaror så står man och funderar på vilket som är bäst – svenska närodlade tomater utan långa transporter – men med energikrävande växthus – eller spanska fjärrodlade med långa transsporträckor – men kanske frilandsodlade.
  Och äpplen – hur kan butikerna sälja utländska äpplen i augusti och september – när de svenska äpplena är så goda? De får ruttna bort medan folk äter franska Granny Smith – eller till och med kinesiska äpplen – i september!

  Jag har alltid trott att jag varit miljömedveten när jag valt rapsolja framför olivolja. Rapsen växer ju i Sverige. Men så kom jag på att jag kanske skulle kolla ursprungsland…
  Den var från Italien!
  Då kunde jag ju lika gärna valt olivolja.
  Nå – jag hittade tillslut en betydligt dyrare sort – en rapsolja som var tillverkad i Sverige. Av svensk raps får jag hoppas.

  Angående skinka så får vi väl leta upp några svenska rökerier – där vi storhandlar skinka – så att vi vet vad man stoppar i sig. Röksmakämnen… Så dumt!

 3. Det känns som vi medborgare i Svedala (västvärlden) sedan vi blev urbana glömt vad bra livsmedel är. Marit Paulsen skrev redan på 1970-talet om den ”stressade potatisen”. Läste i våras Mats ? bok om livsmedelstillsatser och livsmedelsindustrin i gemen…skrämmande. Vad har vi Livsmedelsverket till? Är de i masskopi med industrin? Jag bor numera på landet (Småland) där vi, min sambo o jag, odlar det mesta vad gäller rotfrukter, grönsaker och frukt. Hit kommer barn o barnbarn för att ”avgiftas” regelbundet. De har alla blivit medvetna om livsmedelsindustrins lurendrejeri.
  Vi har sedan 1999 löst vårt problem, men. Vad kan storstadsbon göra, utlämnad som hon är.

 4. RogKarl:
  Ha, ha – jag trodde du syftade på Svedala här i Skåne – men du är alltså inte skånsk medborgare – utan småländsk…

  Tyvärr är jag ultraurban – har inte en enda vän eller slätking på landet. Inte ens i villa. Det närmaste jag kan komma är kompisar som har kolonistugor.
  Jag får väl köpa Citybondens handbok
  http://www.bokhora.se/blog/facklitteratur/kokbocker/2008/09/mellanjo-goes-citybonde/


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s