Folke Bernadotte och tystnadens konspiration

Folke Bernadotte

I de totalitära staternas kölvatten följer svek, feghet och outsäglig grymhet.

Men också mod. Tänker bland annat på de personer Eric Silver skriver om i sin bok ”Hjältar i det tysta” (The Book of the Just: The Unsung Heroes Who Rescued Jews from Hitler, 1992). Går att hitta på antikvariaten. Tror jag köpte min på Antikvariat.net eller Bokbörsen. Hittade den också på engelska på Amazon.com (om länken inte fungerar – gå in på Amazon.com och sök på den engelska titeln).

Där finns storheter som Oskar Schindler med. Boken skrevs ett år innan Steven Spielberg gjorde filmen Schindlers list – Schindler var med andra ord en okänd hjälte då boken skrevs.

Georg Ferdinand Duckwitz

Där nämns också Georg Ferdinand Duckwitz – mannen som räddade ca 7700 judar undan koncentrationslägrena. Bland annat min far och hans familj. Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg.

Väntar fortfarande på det danska monumentet över Duckwitz gärningar – och en film förstås.

Svenskt "skyddspass" utfärdat i Ungern.

Att Raul Wallenberg förfalskade pass till ungerska judar är något de flesta svenskar känner till och hyllar. (Dagens passförfalskare är inte alls lika hyllade av svenskarna). Vad som blev av Wallenberg har länge varit en viktig angelägenhet. Han har fått monument över hela världen – Sovjet har födömts – för att de förde honom till ett läger i Sibirien. Och för att de mörkat sina handlingar.

Folke Bernadottes vita bussar är också något som de flesta svenskar känner till. Men hur många vet vad som sedan hände? Drog han sig sedan tillbaks till ett liv i stillhet – med sin familj? Kanske ägnade sig åt fotografering, design eller arkeologi – som några av de övriga Bernadottarna?

Nej, han mördades. Har vi i Sverige högljutt protesterat? Har mördarna gripits och straffats? Nej – en av de ansvariga blev så småningom premiärminister i Israel.

Jag har länge velat skriva om mordet på Folke Bernadotte och framförallt mörkandet av mordet, men jag hittade andra bloggar där bloggaren skrivit alldeles utmärkt – och hittat flera intressanta källor.

Läs Motbilders skildring. Mycket välskrivet och tyvärr sant. Folke Bernadotte mördades i Israel. Han var där för att medla. Bredvid sig i bilen hade han André Sérot som ville tacka Folke Bernadotte för att han räddat hustrun, madame Sérot.

Fransk journalfilm om mordet på Folke Bernadotte och André Serót.

Anders Ferm skriver i SvD om mordet och föreslår ett monument över Bernadotte och Dag Hammarsköld. Får jag lägga till en person? Georg Ferdinand Duckwitz.

Anders Ferm skriver också:

Israels ambassadör i Stockholm kontaktade mig underhand efter valet 1982. Han bad mig fråga om den blivande statsministern, Olof Palme, skulle kunna tänka sig att besöka Israel.

Palmes svar kom omedelbart: Säg ambassadören att när jag kommer till Israel tar jag som första punkt upp mordet på Folke Bernadotte. Det kom aldrig någon inbjudan.

Det visste jag inte om Palme – han var visst modigare än jag kan minnas. Ska lägga en ros på trottoaren på Sveavägen och en på Adolf Fredriks kyrkogård nästa gång jag kommer till Stockholm.

Wikipedia om Folke Bernadotte och mordet.

Cordelia Edvardson: ”De goda måste agera oftare”, SvD Om bland annat hjältarna i Eric Silvers bok.

Wikipedia; Danmark under andra världskriget

Wikipedia om Georg Ferdinand Duckwitz

Peter Englund; Recension av Eric Silvers bok ”Hjältar i det tysta”

Bloggaren Tankar i natten skriver om ”Hjältar i det tysta”

Åke Sandin skriver ett mycket bra inlägg på sin blogg ”Förbannad pacifist” om mordet på Folke Bernadotte – och dess eftermäle. Bland annat om historieförfalskningen och svartmålningen av Bernadotte.

Henrik Linde skriver en bra artikel om Folke Bernadotte i tidskriften FiB Kulturfront – En hedersman. Där får man också tips på läsning om Bernadotte och de vita bussarna.

Henrik Lindes boktips:

Vem var Folke Bernadotte? av Stig Hadenius, Adlibris, Bokus

Bryt tystnaden kring Folke Bernadotte, Stig Hadenius och Bengt Westerberg i SvD

A Death in Jerusalem

Döden i Jerusalem av Kati Marton gavs ut på svenska 1995 på Fischer & Co och hittas numera på antikvariaten. Eller på engelska (A Death in Jerusalem) Amazon.com. Här kan man läsa om detaljerna kring mordet på Folke Bernadotte.

Vi åker till Sverige: de vita bussarna 1945 av Sune Persson Adlibris, Bokus

Blind fläck : minne och glömska kring svenska Röda korsets hjälpinsats i Nazityskland 1945 av Ingrid Lomfors Adlibris, Bokus

En av ”De vita bussarna”. Min far är en av de som har konspirationsteorier kring Folke Bernadotte. Han påstår att Bernadotte var nazist och inte ville rädda några judar. Dessutom ska inte de vita bussarna ha varit svenska – eftersom vi hade vänsterafik 1945 – och bussarna var konstruerade för högertrafik… Är inte denna konstruerad för vänstertrafik? Och visst – man hade ett stort antal bussar. Några kan ju ha varit inköpta i till exempel Danmark – eller annat land med högertrafik. Men varför skulle bussarna göra Folke Bernadotte till nazist? Detta är en av min fars käpphästar – och det går inte att diskutera det med honom.

Vita bussar AB

Folke Bernadotte; fram till mordet 1948 – på Vita Bussars hemsida

Om de gamla vita bussarna

Fokus om Folke Bernadottes okända dotter

SvD om Folke Bernadottes okända dotter:

Men kärleksaffären kan också skänka nytt ljus över Folke Bernadottes historiska gärning. Forskarna har ansett att hans humanitära intresse vaknade sent i livet.

Men i ett brev till Lillie innan de bröt kontakten skrev Folke att han vill göra något för mänskligheten som ett bevis på sin kärlek, berättar grevens barnbarn Jonas Granström.

Under andra världskriget hämtade Folke Bernadottes så kallade Vita bussar hem tusentals skandinaver från tyska koncentrationsläger. Han hyrde då ett fartyg av Salénrederierna. Dess namn var s/s Lillie Matthiessen.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s