Nyår – I morgon

Blog Image

Till årsskiftet kommer Manuel Conchas  nya film Mañana – producerad av Dansk Skalle (filmen hade arbetsnamnet Bashtu).

Bland rollerna finns Michael Segerström – som nyligen fick en Guldbagge för sin roll Bernhard i filmen Desperado. Läste i SvD att han skrivit en monolog om en deprimerad taxichaufför som just upptäckt att han är pedofil. Segerström visste inte om han skulle orka eller vilja spela den rollen. Modigt i alla fall att närma sig rollen.

Psykopater och våldtäktsmän har gestaltats många gånger – inifrån. Men jag vet inte om jag sett någon film eller pjäs som skildrar hur en pedofil tänker och känner. Det är ett ämne som är så känsligt – eftersom de flesta människor avskyr pedofilens handlingar – och ofta pedofilen själv. Men genom att bara hata råder man inte bot på ett problem. Dödsstraff har aldrig varit lösningen på avskyvärda brott – för isåfall skulle länder som Kina och USA vara länder helt fria från brott.

Peter Andersson på HD jämför Segerströms Bernhard med Bill Murrays karaktärer i ”Lost in translation” och ”Broken flowers”. Tror det var en bra analys. Segerström gillade analysen i alla fall.

Jag gillade Segerströms sommarprat. Känsligt, kärleksfullt och sårbart.

Tillbaks till Mañana. Michael Segerström spelar pappa till Ewa – som spelas av Helena af Sandeberg. Ewa flyttar hem till Malmö igen – efter en skilsmässa. Hon har en pojke i 7-8 årsåldern – Filip (spelas av Julius L:son Kronberg – som tidigare bland annat spelat Nicky i Harold Pinters ”One for the Road”). Ewa ska jobba som föreståndare på ett äldreboende.

Sandeberg är aktuell just nu med bland annat TV4:s serie ”Oskyldigt dömd”. Jag såg del två igår – av en slump – eftersom jag aldrig tittar på TV. Vill gärna se den, dels för Sandebergs insatser, dels för Francisco Sobrado, som också är med i Mañana och dels för att jag har en lillebror med – som bland annat spelar en läskig typ… Han spelade polis i del ett som jag missade. Får inte missa den läskige. ”Oskyldigt dömd” var bra. Lite annorlunda mot övriga polisserier – bland annat för att det inte är poliserna som står i centrum.

Helena af Sandeberg spelar just nu Tjechovs ”Tre systrar”Stadsteatern i Stockholm.

Föreställningsbild till Snittet; Francisco Sobrado, Stockholms stadsteater

Francisco Sobrado var med i Stadsteaterns föreställning Snittet. Foto: Lesley Leslie-Spinks

På äldreboendet där Ewa arbetar är Marco (Francisco Sobrado) en av hennes anställda. Han blir förälskad i Ewa…

remember by marco_welt.

Foto: Marco Welt

En av de boende på hemmet – Ingbritt – spelas av Karin Bertling. Bertling spelar dessutom en av de onda i årets julkalender. Där jag är en annan ond. Och Julius L:son Kronberg är också med – som blivande ond…

Filmsverige är inte så stort.

PS: Jag gillar Bertling.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s