Jag har närt en kommunist i mitt land…

Jag har närt en kommunist

Bildmontage lånat från Svenskbladet

Lena Adelsohn Liljeroth har en namne. En namne som klev av bussen en kall natt i februari.

Hennes namne såg i ögonvrån en lättklädd man som satt på bänken vid busshållplatsen. Han hoppade inte på bussen. Den lättklädde satt och noddade. Huvudet sjönk gång på gång ner ner mot bröstkorgen. Lena Adelsohn Liljeroths namne vände sig om några gånger och tänkte att den mannen kommer att dö. Hon påbörjade sin promenad mot hemmet.

– Nej, jag kan inte låta honom sitta där och dö.

Lena Adelsohn Liljeroths namne vände om, gick till bänken och frågade den lättklädde hur han mådde. Han tittar förvånat upp mot henne och säger att: Jotack, jag är lite trött.

– Du har knarkat, svarar Lena Adelsohn Liljeroths namne, jag ser det på dig. Du behöver inte ljuga, jag är inte från Polisen.

– Nej, alltså jag har jobbat hela dagen…

– Var ska du? Vilken buss väntar du på?

– Jag ska ingenstans, jag bor inte här.

– Men om du sitter på den här bänken kommer du att antingen frysa ihjäl eller kvävas, du noddar. Vad har du tagit, heroin? Jag ser på dina pupiller att du tagit något.

– Amfetamin.

– Vill du att jag ska öppna vår tvättstuga åt dig? Den är inte bekväm, men det är varmare än här.

– Fyfan vad sjysst, ja gärna.

Den lättklädde följer med Lena Adelsohn Liljeroths namne till hennes fastighet. Hon släpper in honom i tvättstugan och säger åt honom att han måste gå innan sju när tvättiderna börjar. Hon beklagar att det inte finns något mjukt att ligga på, men säger åt honom att han kan ta sin jacka som huvudkudde.

– Och skita inte ner, rök inte, väsnas inte, för då blir du upptäckt och utkastad.

När Lena Adelsohn Liljeroths namne kommer upp i sin lägenhet ångrar hon sig. Varför sa hon inte åt honom att hon skulle gå upp och hämta kaffe, macka frukt? Nu vågar hon inte gå ner igen, han kommer att bli vettskrämd.

Han fick en stor kopp kaffe...

Han fick en stor kopp kaffe…

Nästa morgon ser Lena Adelsohn Liljeroths namne, den lättklädde mannen, gå utanför på gatan. Hon snabbar sig att göra kaffe, häller upp i en stor kopp hon själv hittat ute på gatan, häller i några skedar socker och mycket mjölk, han behöver näring, snabb näring. Tar två bananer, en halv kaka choklad, ett par oanvända vantar och en oanvänd mössa hon fått av en väninna, samt en hundralapp och skyndar sig ner. Den lättklädde är kvar. Hon ger honom kaffet, chokladen, bananerna och undrar om han vill ha mössan och vantarna. Han blir mycket glad. Och så får han hundralappen. Hon får en kram. Hon undrar var han ska ta vägen och han vet inte. Hon pekar ut åt vilket håll han ska gå om han vill till psyket, de har en narkomanvårdsavdelning där också, kanske kan de hjälpa dig där?

På eftermiddagen, när Lena Adelsohn Liljeroths namne åker buss ser hon den lättklädde utanför akutpsyk. Hon hoppas att de gett honom hjälp.

Det har gått en tid. Hon tänker på honom fortfarande.

Och nu ska Sven Wollter sätta upp en kabaré till förmån för de hemlösa i Norrköping. Lena Adelsohn Liljeroths namne ler och tänker på den lättklädde.

Vad kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tänker – det vet vi tyvärr. Hennes tankar är inte hos de lättklädda, inte hos de hemlösa, inte hos missbrukarna, inte hos de som inget har. Hon har fullt upp med att reta upp sig på att en kommunist påstår sig värna de svaga – när han är på väg att värna de svaga. Hur kan han bara påstå det? Han är ju kommunist!

NT, NTDN, AB, ABSvD, SVT, ExpDI, En fullsatt föreställning! NT

53.000 samlade man in under kvällen! Grattis och tack!

Sven Wollter samlar in pengar till hemlösa

Sven Wollter samlar in pengar till hemlösa

Uppdatering: Man samlade under kvällen in 65.396 kronor, Norrköpings tidningar hade tidig pressläggning och var inte med när hela summan räknats in. Jag har glömt att ge moderaten Sven-Åke Molund cred för sitt mod att stå upp mot kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon på Molunds facebooksida inte kunde se till Wollters gärning, utan stirrade sig blind på hans politiska tillhörighet. Jag hoppas ändå att Adelsohn Liljeroth skänkte ordentligt till de hemlösa, via ett anonymt konto.

Fler länkar: Wighs News, Kultursidan

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s