Ett leende och några små mynt gör skillnad

De svenska utvandrarna sökte lyckan i Amerika.

De svenska utvandrarna sökte lyckan i Amerika.

Medan välgörenhetsorganisationer använder en ganska stor del av sina medel till administration, löner, lokalhyra, el, telefon, Internet, resor, datorer och mutor i givarländerna – och dessutom inte alltid når fram, eller vet vilka behov som finns – så går 100% av det du ger till en tiggare fram till den behövande.

Liv Ullman och Max von Sydow i Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs böcker om Utvandrarna

Liv Ullman och Max von Sydow i Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs böcker om Utvandrarna

Att vara tiggare är något av det mest förnedrande du kan vara, utan att vara kriminell. Men det kan vara din sista utväg, om familjen svälter. I Sverige går vi till kyrkan och tigger, eller till vänner och släktingar, om vi har några. Vi har rätt till försörjningsstöd, om vi inte äger en gammal skrotbil eller en bostadsrätt förstås. Då måste dessa ägodelar säljas innan du kan få pengar till mat och räkningar. Även om du behöver bilen i ditt arbete och bostaden för att ha någonstans att bo. Och trots att det inte går att få en hyresrätt, eftersom du inte har en inkomst, du kanske har skulder, och ingen hyresvärd vill ha dig. Att få försörjningsstöd kan upplevas som tiggeri. Du är i händerna på den som ska godkänna din ansökan. Och du är utsatt för din socialsekreterares godtycke till viss del.


Men att komma från ett annat land och tigga, till ett land där du inte förstår språket, där du inte känner någon annan än de du har med dig på resan, det är så svårt att vi som inte varit med om det inte kan förstå. Många av oss hade förmodligen gjort likadant, om vi varit i samma situation. Och många av våra släktingar har redan gjort det.

Svenska invandrare i Amerika

Svenska invandrare i Amerika

För hundra år sedan utvandrade fattiga svenskar till Amerika för att söka lyckan. För några gick det bra, för andra gick det inte alls bra. Svenskarna kunde inte engelska, några av oss lärde sig aldrig engelska. Vissa söp upp pengarna, men ganska många skickade faktiskt hem pengar till släkten i Sverige. Och för amerikapengarna kunde man därhemma köpa skor till barnen, eller kanske till och med ett litet torp.


Då och då sprids rykten om att tiggarna tillhör en liga, ett maffiasyndikat, att de är utsatta för trafficking. Men hittills har ingen hittat några som helst belägg för att så skulle vara fallet. Svensk polis har flera gånger undersökt saken, grävande journalister har försökt hitta något som tyder på det, hjälparbetare från olika organisationer har försökt hitta något.

Utvandrarna av S. V. Helander (1839-1901)

Utvandrarna av S. V. Helander (1839-1901)

 

Det enda man kommit fram till är att stora familjer kommer, vuxna syskon, gifta par och vuxna barn, flera bybor från samma by. De håller ihop, hjälper varandra, turas om att köra bilarna, bygga kojorna de bor i, laga mat, städa och tigga. De sitter i närheten av varandra för att kunna hjälpa till om någon utsätts för våldsbrott. Så det ni ser, när tiggare håller koll på varandra, är vanlig familjekärlek, omsorg. Inte maffiaverksamhet.
Varför skulle maffian/ligor/kriminella gäng ägna sig åt något som ger så lite pengar som tiggeri? Efter en hel dag, då man suttit tio timmar utomhus, i kyla, regn, vind, snö, blåst – så blir det oftast inte mer än tvåhundra kronor.

Annons från 1868 i Helsingen om att Amerikaresenärer "torde ju förr desto heldre betinga platser, emedan priset sannolikt bliver högre längre fram".

Annons från 1868 i Helsingen om att Amerikaresenärer ”…torde ju förr desto heldre betinga platser, emedan priset sannolikt bliver högre längre fram”.

Att organisera tiggeri i Sverige måste vara den mest korkade affärsidé någon kan kläcka. Risken att åka fast är för stor, de som tigger skulle lätt kunna ”tjalla”, de är ju inte gömda på en restaurang, ett bygge, ett kontor, en bilverkstad, en salladsfabrik eller en bordell. Och tiggeri omsätter inga pengar. Organiserade ligor smugglar sprit, cigaretter, narkotika, stulna bilar, ägnar sig åt trafficking för bordeller eller fabriker eller restauranger – inte för att de som kommer ska komma och tigga en hundralapp om dagen. Vinsten är för liten, arbetet med att organisera tiggeriet och tiggarna är för stort.
Många av oss funderar på om vi verkligen borde ge till tiggare. Några vill bara ge mat och kläder, så att pengarna går till ”rätt saker”, medan andra bara vill ge till de som spelar instrument och sjunger, så att den som får pengar har ”gjort rätt för sig”. De flesta är överens om att tiggeri inte borde behöva förekomma. Att staten, dvs skattebetalarna, borde ta ansvar för sina medborgare. Att det borde finnas arbete med lön som det går att leva på, att det borde finnas bostäder som även en låginkomsttagare har råd att hyra, att det borde finnas mat, kläder, skola, sjukvård som alla har råd med. Men så är det inte. Inte ens i Sverige. Därför finns det tiggare.

Svenska utvandrare går ombord på ett fartyg i Göteborg 1905.

Svenska utvandrare går ombord på ett fartyg i Göteborg 1905.

Ska vi vänta på de politiska besluten? Ska vi vänta på att välgörenhetsorganisationerna delar ut kläd- och matpaket? Ska vi sitta med armarna i kors och vänta på att någon annan gör något?
Eller kan vi tänka oss att ge en slant, en första hjälpen-slant? Pengar till mat, medicin, bättre bostad, skolgång till alla. Eller åtminstone ett par vantar, en påse äpplen eller ett leende. En dag kommer tiggarnas pengar att ge resultat. Deras barn kommer att kunna utbilda sig, försörja sig och sina föräldrar, kanske fler i byn kan få utbildning och ett bra arbete? Kanske blir de till och med framgångsrika och vinner respekt? Kanske minskar rasismen då? Och föraktet för fattiga svenskar och fattiga rumäner och fattiga romer från hela världen, kanske försvinner föraktet? Kanske en dag.
Men mynten du lägger i tiggarens mugg gör skillnad. Och ett leende har alla råd med.

Polisen: Tiggarligor är en myt

Finns ingen bakom som tar pengarna

Stödet till tiggaren Vanessa är unikt

Ligor bakom tiggarna en myt

Tiggare för en dag

Politiker (FP) provade livet som tiggare

Moderat i Habo tror att tiggare tjänar mycket

Lennart Holmlund, (S), ljuger om tiggare

DN:s serie om tiggeriet i Sverige

Finns det en sjuk dotter hemma i Rumänien?

De vanligaste myterna om tiggare

Slanten i tiggarens mugg gör mer gott än ont.

 

Annonser

5 kommentarer

 1. Jag ger ibland. En sedel i handen och ögonkontakt. Men… det är inte gratis att åka till Sverige. Någon har arrangerat resan och tar betalt för den. Summan som blir över är liten.

  Men det är aldrig lättförtjänta pengar att tigga. Ingen gör det om det finns alternativ.

  Men vi har svenskar som är nära samma situation. det behövs så lite idag för att hamna på gatan. Arbetslöshet som följs av skilsmässa. Det räcker för att stå utanför samhället ganska snabbt.

 2. Jag var som du var tidigare tills nyligen. Har sagt åt mina barn att inte ge till tiggare. Jag vet att det är förnedrande att tigga och jag tänkte att pengarna går nog bara till knark och sprit. Dessutom vill jag inte stöda en struktur jag inte tycker om, att rika ska ge till fattiga.
  Men så har jag läst en del – bland annat de artiklar jag länkar till i slutet av blogginlägget. Och omvärderat min syn. Pengarna till tiggarna gör skillnad.

 3. […] har bloggat om detta i ett tidigare inlägg och har där länkat till fler artiklar som avslöjar att myten om ligorna är just en […]

 4. […] här och det här har jag skrivit tidigare om […]

 5. […] har skrivit om detta tidigare, bland annat här och här och […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s