Hon ska dö snart

Dorina Coman är 28 år gammal

Dorina Coman är 28 år gammal

Dorina är förmodligen redan död. Artikeln skrevs för några år sedan, för tidningen Socionomen.

Den handlar om Rumäniens allra fattigaste. Många av dem är romer. Några av dem har du kanske sett här på gatorna. De kom för att få jobb, de lånade ihop till bussbiljetten, men det fanns inga jobb. Och nu måste de tigga, för att få pengar att åka hem. Några kanske får ihop lite att skicka till familjen också. För hemma finns barnen, de som bor hos farmor och farfar, eller mormor och morfar. Som inte heller har pengar.

Artikeln handlar om den djupa fattigdom många rumänerlever i. Om lönerna som är låga, om hyrorna som är höga. Om mutor. Om bidrag som inte kommer fram.

– Det är kallt på nätterna, säger plötsligt dottern Stefania där hon står i tunn pyjamas och plastsandaletter.

Det är kanske åtta grader varmt ute. Det är grått rusk och regnet kommer och går. Skjulet ligger vid, eller snarare på, en soptipp mitt i storstaden Bukarest.

Hur hamnade du här, frågar jag. De rev det hus jag bodde i, svarar hon. Men känner inte myndigheterna till ditt hälsotillstånd och att du bor här med småbarn?

Läs artikeln om den avgrundsdjupa fattigdomen i Rumänien. Läs den och bli berörd, läs här.

Slanten i tiggarens mugg gör mer gott än ont, skriver Gudrun Schyman och Kenneth Hermele i en debattartikel.

I Göteborgs-Posten den 19 mars berättar Aaron Israelsson, redaktör på de hemlösas tidning Faktum, att han har sett att de pengar fattiga människor skickar hem till sina familjer kommer till god användning:

”Jag har rest runt på Balkan och sett de spruckna tak som lagats med pengar från tiggarturnéer i norra Europa. Jag har sett romska ungdomar få skor och skolböcker bekostade av slantar från givare. Gamlingar har fått livsuppehållande mediciner och spädbarn har fått mat i magen.”

Ingen vill att tiggeriet ska vara det sätt varpå vi måste tjäna vårt uppehälle, varken tiggaren eller vi som ger, men det är första hjälpen, tills de som har makten och pengarna gör något radikalt. Får fart på ekonomin, ser till att skatter går till välfärd, fler jobb, skola, bra bostäder, allt det som alla människor behöver.

Sara Olausson och Felicia Iosif har gjort ett seriealbum tillsammans

Sara Olausson och Felicia Iosif har gjort ett seriealbum tillsammans

Ett annat sätt är att stöda insamlingen Det kunde varit jag, eller köpa seriealbumet Felicia, skrivet av serietecknaren Sara Olausson och hennes vän Felicia Iosif – Felicia som suttit i Stockholm och tiggt för sin familj i Rumänien.

 

Det har nyligen startats en hatgrupp på facebook, som går ut på att man ska förfölja tiggare för att se var de tar vägen om natten. Att inte dessa människors hjärtan går sönder när de upptäcker hur eländigt tiggarna har det, det övergår mitt förstånd.

Några tidnignar har skrivit om det, bland annat tidningen Metro och Aftonbladet.

Anna Silver, en mycket modig kvinna, gick in i hatgruppen och argumenterade mot dessa hatare, men de ville inte förstå, trots henne tålamod och hennes pedagogiska förklaringar.

Jag sparade hennes inlägg och la det som en status på min sida. Statusen har blivit delad 2.862 gånger i skrivande stund och finns här.

För den som vill göra något åt situationen så finns det några olika grupper, bland annat en som Anna Silver startat, HEM – Föreningen för hemlösa EU-migranter och DET KUNDE VARIT JAG, som startats av Sara Olausson.

Jag har skrivit om detta tidigare, bland annat här och här och här.

 

Annonser

1 kommentar

  1. […] har tidigare skrivit inlägg om tiggare och rasister, bland annat här, här och […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s