Brev från brorsan

Fick ett brev från lillebror – där han delade med sig lite av sina vinkunskaper.

Jag som är totalt vilse i vinvärlden blev glad – och jag litar helt på brorsans goda omdöme – eftersom han har arbetat en del inom krogsvängen.

Publicerar brevet i sin helhet:

 

Hej mina vänner
 
Nu när det börjar bli lite somrigt, så skulle några vintips kanske kunna passa? Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

 

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
/J

2 kommentarer

  1. Haha, tack för att du delar med dig av dessa finfina tips! Är superbra att känna till så här i semestertider. =)

  2. Pumita:
    Och jag hann inte ens svara dig innan sommaren tog slut…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar